Moederdag cadeaus online bestellen

Moederdag is sinds lange tijd dé dag om onze moeders te eren. We vieren dat elk jaar op de tweede zondag in mei. Daardoor is de datum elk jaar net even anders. Gelukkig vinden wij het belangrijk om hen te laten zien hoeveel we van hen houden, bijvoorbeeld met een Moederdag cadeau. Zó belangrijk, dat elke agenda de juiste datum al voor je aangeeft. In 2018 valt het op 13 mei, in 2019 op 12 mei en het jaar daarop op 10 mei. Lees onderaan verder over deze bijzondere dag en ontdek met welke topcadeaus jij jouw mama dit jaar weer blij kunt maken!

Top 5 Moederdag cadeaus

Traditioneel geven we een bloemetje, chocolade of een geurtje cadeau. Natuurlijk is dat nog steeds leuk, zeker wanneer er zelfgemaakte cadeaus bij komen kijken. Maar de powervrouw van tegenwoordig heeft ongetwijfeld ook andere dingen op haar verlanglijst. We maakten voor jou een Top 5 met fijne cadeaus. Jawel, traditie wordt daarbij gewaardeerd, maar je vindt er zeker ook verrassende eigentijdse ideeën. Kies wat het best bij jou en jouw moeder past. Veel plezier bij het uitzoeken van jouw Moederdag cadeau!

Topcadeau Tip 1: gadgets

Een bluetooth speaker of USB armband niets voor mams? Natuurlijk wel! Dit type gadget is er beslist niet enkel voor mannen of voor de jeugdige consument. Neem deze gelegenheid om te laten zien dat jouw moeder jouw heldin is met een leuke en handige Wonder Woman of Catwoman USB stick van 8GB! Nog een goed idee is een animatiebadge. Daarmee klopt haar hart altijd zichtbaar voor jou, want je kunt er tot acht verschillende animaties van wel 25 frames in programmeren. Of wat dacht je van een virtual reality bril als cadeau voor Moederdag? Bekijk gerust eens onze site voor de mogelijkheden, want je vindt er virtual reality brillen voor elk budget en voor iedere moderne toepassing. En allemaal met de belofte om even de boel de boel te mogen laten …

Topcadeau Tip 2: telefoon toebehoor

Verras jouw moeder eens met jouw besef van wat zij allemaal (voor jou) doet! Geef haar smartphone extra power voor haar werk en hobby met een fraaie powerbank of een stoere laad/datakabel voor haar gsm in de vorm van een sportieve USB armband. Als ze al genoeg kabels om zich heen heeft, is een draadloze oplader voor haar smartphone een goed idee. Is jouw moeder veel met haar auto onderweg? Dan is een USB-autolader een handig cadeau. Maar een mooi telefoonhoesje is natuurlijk ook altijd een sterke keuze. Kies degene die het best bij haar past….en neem er een selfiestick bij om tijdens jullie uitje tijdens Moederdag foto´s van een grotere afstand te kunnen maken.

Topcadeau Tip 3: persoonlijke verzorging

Artikelen rondom lichaamsverzorging zijn nog steeds een geliefd cadeau. Organiseert jouw vader voor deze Moederdag een feestelijk uitje? Help jouw moeder dan om op haar best de deur uit te gaan. Bijvoorbeeld met een fraaie krul- of stijltang, een haardroger of een mooie ladyshave. Maak voor jouw moeder een feestje van het douchen met een led verlichtte douchekop Of geef met een knipoog een alcoholtester cadeau…

Topcadeau Tip 4: decoratie

Mocht je in deze tips nog niet het passende cadeau gevonden hebben, dan lukt dat vast met deze laatste Topcadeau tip. The sky is the limit, passend verlicht met een sterrenhemel met nachtlamp. Een digitale spaarpot is ook eens iets heel anders en je kunt er jouw persoonlijke draai aan geven, bijvoorbeeld met een leuk gedichtje rondom een spaardoel. Misschien sparen voor het uitje van volgend jaar? Een setje led onderzetters staat mooi naast een digitale fotolijst waarin jij jullie mooiste foto´s alvast een plekje kunt geven. En stel je voor, jij organiseert dit jaar een filmmarathon. Kleed jullie avond aan met een bijpassende verlichting met oplaadbare ledkaarsen of ledballonnen! Sfeer en succes gegarandeerd!

Topcadeau Tip 5: huishoudelijke apparaten

We beloofden het al: we houden ook traditie in ere. Daarom mogen hulpjes in de huishouding bij onze Tips niet ontbreken. Want veel moeders halen hun hart op aan een (hartjes)wafelijzer of een crêpemaker. Misschien heeft ze al laten doorsijpelen dat ze graag een multi grill, Teppanyaki bakplaat of een mooie precisie keukenweegschaal zou krijgen. Of weet jij dat ze ervan droomt om zelf haar smoothies en verse sappen te maken? Met onze luxe sapcentrifuges is elke keukenprinses in haar nopjes.

De geschiedenis van Moederdag

Natuurlijk werden moeders over de hele wereld al veel eerder geëerd dan dat deze feestdag officieel bestaat. Dat gaat heel ver terug in de tijd. In onze westerse wereld leunen we vaak op tradities vanuit de katholieke kerk. Zo kunnen we ons gemakkelijk voorstellen dat de Maagd Maria, de moeder van Jezus Christus over de hele wereld gehuldigd werd. Een gebruik dat ook tegenwoordig nog volop navolging vindt. En inderdaad bestaan er optekeningen waaruit we afleiden dat Moederdag als Christelijke feestdag wordt gevierd. Onze Britse buren doen dit trouwens nog steeds. Maar nog langer geleden, in de Griekse oudheid, werd er vanuit gegaan dat ook de goden een moeder hadden. Zij staat bekend onder de naam Rhea en werd geëerd. Ook de Romeinen volgden zo´n traditie en eerden met feestelijkheden de moeders van hun goden. Een Moederdag avant la lettre dus.

De feestdag zoals wij die in Nederland kennen, heeft zijn meer recente oorsprong in het Amerika van rond 1870. In die eeuw leefde er een vrouwelijk dichter die vooral bekend werd als voorvechtster van afschaffing van slavernij. Haar naam is Julia Ward Howe en zij leefde van 1819 tot 1910. Een heuse activiste, op zich al bijzonder in een toen nog vooral door mannen gedomineerde maatschappij. Haar man hielp haar hierbij; hij gaf een maatschappijkritische krant uit waarin zij zich beiden uitspraken tegen slavernij. Best een gevaarlijk ondernemen in die tijd. Maar president Lincoln ondersteunde hen en vroeg Julia om iets heel bijzonders voor hem te doen. Misschien ken je het Republikeinse volkslied `The battle Hymn of the Republic´ (je herkent vast het `Glory, Glory, Halleluuujah´)? Zij schreef er op verzoek van president Lincoln de tekst bij! In haar latere jaren zette Julia zich vooral in om de omstandigheden voor vrouwen te verbeteren. Zij was een zogenoemde `Suffragist´, hetgeen inhoudt dat Julia lid was van de suffragebeweging. Dat kun je zien als de voorloper van de feministische beweging en ook van Moederdag. In deze jaren promoot Julia namelijk invoering van Moederdag. Het duurt echter nog tot 1914 voordat het in Amerika als een officiële nationale feestdag wordt ingevoerd. En wel op elke tweede zondag in mei. In Nederland houden wij onze feestdag dus op dezelfde dag als de Amerikanen.

Doel bereikt!

Te danken is dit ook aan Ann Marie Reeves Jarvis. Deze bijzondere vrouw probeerde al in 1865 een beweging op te richten: Mothers Friendships Day. Dit was weliswaar geen Moederdag, maar wel een bijeenkomen van vrouwen waarbij ze met elkaar spraken over actuele dingen die hen bezighielden. Julie Ward Howe waarover je eerder al las, sloot hierop aan door een moeder-vrededag voor te stellen. De bedoeling daarvan had weinig met het eren van moeders van doen, maar was om te voorkomen dat nog meer zonen in oorlogen gestuurd werden. Iets dat deze vrouwenbeweging als zinloze opoffering van hun zonen zag. Deze beweging stak de oceanen over naar Europa waardoor in de jaren rondom 1860 ook in Europa allerlei vrouwenbewegingen ontstaan. Het gaat daarbij om rechten voor vrouwen, opleidingskansen voor meisjes en projecten om vrede te bevorderen. Uiteindelijk ontstaat hieruit een internationale beweging, The International Council of Women. Deze raad lukt het om meer erkenning te krijgen, een opstap naar Moederdag!

De uiteindelijke feestdag zoals wij hem kennen, bereikte Ann Marie Jarvis toen zij in 1907 een herdenkingsdag opdroeg aan haar overleden moeder. Ze noemde deze dag Memorial Mothers Day Meeting. Een jaar later drong zij er in samenwerking met de Methodistenkerk op aan, om nogmaals een dergelijke dag te organiseren. Ze trok de aandacht door 500 witte anjers ter ere van haar overleden moeder uit te delen aan andere moeders. Nu wilde ze er pas echt een officiële feestdag van maken. Daarom schreef ze brieven aan belangrijke mensen van die tijd. Mensen uit het bedrijfsleven, politie, geestelijken en ook aan vrouwenverenigingen. Stapje voor stapje voeren delen van de maatschappij in de Verenigde Staten Moederdag in, totdat uiteindelijk in 1914 het US-congres bepaalt dat het een officiële feestdag is. Doel bereikt!

Moederdag anno 2017

Tegenwoordig staan wij niet gauw meer stil bij een dieperliggende betekenis van de dag. Niet dat het eren van onze moeders geen uitstekende reden zou zijn om het te (blijven) vieren! Maar dat er een waarde in verweven zit die de individuele mens overstijgt, dat wordt niet vaak vermeld. Of het nu gaat om het eren van de moeder van Griekse godheden of om een maatschappelijk belang zoals het stimuleren van vrouwenrechten, mooi te weten dat Moederdag zoveel meer achtergrond heeft.

Ondertussen heeft het als feestdag een vaste plek ingenomen in onze maatschappij. Zo is het in alle lagen van de bevolking gebruikelijk om op Moederdag onze mama eens extra te verwennen. Zoals dit op Vaderdag met onze vaders gebeurt. Op Moederdag mag mams eens lekker lang uitslapen. De zorg om ontbijt ligt die dag bij vader en/of de kinderen. Ontbijt op bed is in veel gezinnen traditie geworden, hoewel er een trend lijkt te zijn waarbij het hele gezin uitgebreid buiten de deur gaat ontbijten (of brunchen natuurlijk). Vaak wordt ze gevierd met een bloemetje of een lekkernij. Bij schoolgaande kinderen heeft de week voorafgaand aan Moederdag vaak deze dag als thema. Er worden lieve wensen geknutseld, gedichtjes gemaakt en er wordt meer dan anders aandacht besteed aan de rol van mama. Wie weet komt zelfs de historie zoals eerder onder `De geschiedenis van Moederdag´ beschreven, aan bod!

Niet compleet zonder cadeau

Bij de traditie hoort ook om mama op háár dag te ontzien. Geen wasgoed op die zondag, geen strijk, met een beetje geluk geen koken. De boel blijft vandaag de boel (met of zonder virtual reality bril, zie Topcadeau tip 1: gadgets). Maar ook om heel lief voor haar te zijn. Tenslotte willen we haar op deze dag extra laten zien hoeveel zij voor ons betekent. Misschien is de traditie om op Moederdag ontbijt te maken, voortgekomen uit de behoefte om meer erkenning te laten zien. Erkenning voor alles wat zij voor zo velen doen. Het is vaak heel vanzelfsprekend dat mama het huishouden runt. Ook de zorg voor de kinderen rust van oudsher in hoofdzaak op haar. Door een dagje haar taken over te nemen, krijg je de kans om te ervaren wat ze allemaal voor jou en jullie gezin doet.

In onze huidige consumptiemaatschappij heeft het geven (en krijgen) van cadeaus een grote waarde. Dat geldt ook voor Moederdag. Bedrijven spelen hier op in. De oprichtster van Moederdag, Ann Marie Jarvis, zag al tijdens haar leven dat Moederdag meer een commerciële rol kreeg. Zij keerde zich daarom af van haar geesteskind Moederdag en vocht er zelfs (zonder succes) voor om het weer afgeschaft te krijgen. Voor ons is Moederdag echter niet compleet zònder cadeautjes en de aandacht eromheen. Want in de weken voorafgaand aan Moederdag zijn de winkelcentra volop versierd in het kader van deze feestdag. En het is ook wel heel erg leuk om, met mama in gedachten, op zoek te gaan naar een mooi cadeau voor haar. Natuurlijk, alle moeite die je doet en de zelfgemaakte ontbijtjes en cadeautjes geven al aan hoeveel je van haar houdt. Maar een mooi cadeau maakt haar extra blij en jou als gever beslist ook. Kijk maar eens naar de Topcadeau tips voor inspiratie en voorpret!

Moederdag in andere landen

Hier in Nederland vieren wij Moederdag zoals in Amerika op de tweede zondag in mei. Andere landen hebben vaak andere gewoonten. Moederdag wordt over de hele wereld gevierd en lang niet overal op een zondag. Paraguay bijvoorbeeld heeft een vaste datum, 15 mei. De periode van het jaar waarin Moederdag wordt gevierd, is meestal het voorjaar. Ergens in de maanden maart, april of mei is er in de meeste westerse landen een dag gewijd aan moeders. In het Verenigd Koninkrijk is Moederdag te zien als een Christelijke feestdag die gevierd wordt in de vastentijd. Daar valt Moederdag op de derde zondag voor Pasen. Spanje kent Moederdag op de eerste zondag in mei. Onze oosterburen plannen Moederdag, zoals in veel andere Duitstalige gebieden, op de tweede zondag in mei. Net als wij Nederlanders dus. In Duitsland was in de roerige 20er jaren van de vorige eeuw nogal wat ophef over de politieke achtergrond van Moederdag. Daar zagen bloemisten in Duitsland een kans in. Zij maakten op grote schaal reclame en spoorden de mensen aan om `die Mutter zu Ehren´, dus haar te eren en wel door het schenken van bloemen. Slim en effectief want tot op de dag van vandaag is het geven van een bloemetje dé manier bij uitstek om Moederdag in Duitsland te vieren.

Eropuit op Moederdag

Wat vind je, krijgt jouw idee voor het vieren van Moederdag met al deze tips en achtergrondinformatie al meer vorm? Wij hopen dat je een mooie dag kunt maken met alle informatie die je hier krijgt (maak haar trots met jouw kennis!) en dat je volop aan de slag kunt met het maken van geschenkjes en plannen voor de hele dag. Natuurlijk neem je rustig de tijd om bij Topcadeau.nl te snuffelen naar het mooiste cadeau voor jouw moeder. Als je aan dit Topcadeau jouw daginvulling koppelt, kan haar dag niet meer stuk. Trek er lekker samen op uit of organiseer een relaxte verwendag thuis, net wat er voor jouw mama en jullie gezin het beste past. Zoek een mooie plek bij jou in de buurt waar je de ruimte hebt om haar te laten stralen als ze haar selfiestick uitprobeert. Of ga er samen op uit, neem smartphone mee samen met jouw cadeau uit Topcadeau Tip 1 en maak naar hartenlust filmpjes van hetgeen jullie allemaal samen ontdekken. Om je op weg te helpen, vind je hier een aantal uitstapjes en evenementen om met Moederdag te bezoeken:

Moederdag Rondwandeling

Een educatieve rondwandeling past in elke stad, bij elk historisch gebouw, bij grotten en parken. Kies jouw bestemming in jouw omgeving met zorg! Bijvoorbeeld in Park Overvoorde in Rijswijk, bunkers bekijken en historie voelen die je terugvoert naar de Koude Oorlog.

De dag van het Levenslied – Nijmegen

Wil je eens iets heel anders op Moederdag? Geef jouw moeder op voor De dag van het Levenslied. Heeft zij geen zin om te zingen maar is ze wel liefhebber van het Levenslied? Ga dan als publiek, het is altijd een feest!

Bezoek een museum of tentoonstelling

Denk eens over de interesses van jouw moeder. Welk Museum zou zij deze Moederdag graag willen bezoeken? Is dat binnenshuis zoals het Rijksmuseum in Amsterdam of De Domijnen in Sittard, voor moderne of juist meer traditionele kunst. Misschien wil ze liever buitenshuis cultuur snuiven zoals in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum. Mooi zijn ook altijd exposities zoals over Boeddha in het Volkenkundig Museum in Leiden. De keuze is reuze!

Moederdagconcert

Zoek eens uit of er bij jou in de buurt een Moederdagconcert gegeven wordt. Je weet vast welke soort muziek zij leuk zou vinden (of vraag vader of haar beste vriendin) en bezorg kaartjes. De verrassing is ongetwijfeld geslaagd!

Braderie

Door het hele land worden ook op Moederdag braderieën verzorgd. Altijd goed!

Blotevoetenwandeling

Helemaal van deze tijd en erg leuk voor het hele gezin. Allerlei verschillende ondergronden onder je voeten voelen. Een weldadige belevenis! Je vindt Blotevoetenpaden door het hele land, bijvoorbeeld in Overveen, Hilversum, Brunssum, Breskens …

Een tocht met historische trein

In een rijdende trein in stijl reizen door prachtig landschap, en wie weet zelfs genieten van lekkere hapjes. Het kan op allerlei plekken. Bijvoorbeeld in Schinveld (Limburg), Stadskanaal of net over de grens in het Belgische As.

Topcadeau.nl wenst jou een fantastische Moederdag!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links