Goede Vrijdag

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen en maakt daarmee deel uit van de christelijke Paascyclus. Aangezien Pasen steeds een beetje op onze kalender verschuift, doet deze feestdag dat ook. We zien in Nederland dat Goede Vrijdag, officiële feestdag of niet, ingevuld wordt met heel eigen gebruiken. Daarom nemen wij ook deze dag op in ons feestdagen overzicht. Zodat jij inspiratie en bijpassende Goede Vrijdag cadeau tips kunt opdoen. Kijk maar snel wat jij deze dag aan invulling mee kunt geven.

Prijs Meest verkocht   Filteren

Top 4 Goede Vrijdag cadeau

Dit is in veel landen een wettelijke feestdag. Binnen christelijke kringen herdenkt men dan de kruisiging en de dood van Jezus Christus. In Nederland en ook in België is dit echter niet zo, het is geen algemeen erkende feestdag. Maar het voelt wel wat als een officieel erkende feestdag. Het is dan ook gebruikelijk dat instanties als banken en beurzen gesloten blijven. Goede Vrijdag is een verplichte vastendag voor katholieken. Iedereen in de leeftijd tussen 18 en 60 jaar die gedoopt is, zou feitelijk dan maar één volle maaltijd mogen nemen. En daar mag absoluut géén vlees bij zijn. Wie wil en ertoe in staat is, kan deze vastenperiode uitbreiden naar alle vrijdagen van de zogenoemde veertigdagentijd en ook naar andere dagen zoals Stille Zaterdag. Wij tippen jou hier rondom vasten en vleesvrij eten, maar ook rondom bezinning en rust. Waarbij het ritueel van het vasten, naast als katholiek gebruik, ook uitgelegd wordt vanuit het oogpunt van welzijn. Dus als jij er behoefte aan hebt om iets extra´s voor jouw gezondheid (in heel brede zin) te doen, kun je nu eenvoudig een vast moment in het jaar wijden aan vasten. Zo wordt deze dag om vele redenen `goed´!

Tip 1: Rust en bezinning

Ook al is het in Nederland geen officiële vrije dag en zal jij daarom met grote kans `gewoon´ aan het werk zijn, je kunt niettemin een intentie hebben om die dag meer bewust door te brengen. Wat vind je ervan om op deze dag (extra) mindful te zijn? Misschien ben jij al heel veel bezig met mindfulness en is dit hartstikke gesneden koek voor jou. Dat is fijn! Zelfs dan, maar zeker in het geval mindfulness nog niet zo in jouw systeem verankerd zit, heb je nu een mooie gelegenheid te pakken. Een kans om alert in het hier en nu te zijn. Nieuwsgierige aandacht voor alles om je heen, zonder de vaak zo vanzelfsprekend opborrelende oordelende en waardebepalende reacties, die wij mensen automatisch op de wereld om ons heen en ook op onszelf hebben. Je kunt natuurlijk een langere en intensievere meditatie inplannen, of bijvoorbeeld een wandeling maken die je als actieve meditatie inzet. Wellicht heb je een geleide meditatie beschikbaar (je vindt ze ook als download of rechtstreeks af te spelen op internet), of je tekent een mandala. Kijk wat er voor jou het best past. We tippen jou hier over hoe jij mindfulness in je dagelijkse routine in kunt voeren. Om te beginnen kies je een heel gewone activiteit die je zo´n beetje alle dagen wel een keer doet. Denk aan de afwas, of meer gedetailleerd, de vaatwasser in-/uitruimen. Of je tanden poetsen, douchen of koffie zetten. Nog kleiner kun je denken aan de trap op of af gaan, de voordeur binnen of buiten gaan. Groter kun je bijvoorbeeld denken aan de hond uitlaten, een wellness uurtje voor jezelf nemen of de auto wassen. Je gekozen activiteit ga je nu net even anders aanpakken dan je normaliter doet. Je hakt hem zo goed jij kunt in kleine stukjes, waarbij je ieder stukje `doen´ met een frisse, milde aandacht uitvoert. Van moment tot moment. Doordat je jouw activiteit met aandacht uitvoert, herken je het, zodra je in de automatische piloot terecht komt. Je weet dan heel goed wat je doet, terwijl je het doet. Houd de gekozen activiteit eens een weekje in je concentratie. Je kunt de week erop een tweede routineklus toevoegen, de week daarop nog één … zo ga je vaker en vaker mindfull bezig zijn!

Tip 2: Vleesvrij eten

We zeiden al dat één van de gebruiken rondom Goede Vrijdag is dat er op die dag geen vlees gegeten wordt. Dat is misschien sowieso wel een aanrader, op gezette tijden of helemaal afzien van vlees (en van maïsolie trouwens, als we dan toch bezig zijn. Want maïsolie en maïsglucose is ook niet best voor de mens en helaas bijna in alle producten die zoal in de schappen van de supermarkt liggen, verwerkt). Zeker rood vlees geeft, als het veel gegeten wordt, ontstekingsbevorderende eigenschappen. Wat dan veel is, is heel persoonlijk. Je huid ziet er minder gezond uit en voelt zich ook zo. Zorg dus liever voor gezonde vetten (olijfolie, omega-3 vetzuren). Vette vis of een stukje kalkoen (dat is net als kip wit vlees) is een prima keus. Ook onze hersenen hebben gezonde vetten heel hard nodig aangezien de hersenen voor het grootste deel uit vetten zijn opgebouwd. We tippen jou hier verder op: avocado´s, peulvruchten, noten, spirulina en….eieren (jawel). Zodat je een ander type voedsel kunt bereiden, uiteraard kan dat weer met extra aandacht heerlijk mindfull, stellen wij hier een aantal keukenhelpers voor die jouw vleesvrije vrijdag ondersteunen. Bijna onmisbaar in ieders keuken is een goede keukenweegschaal. Bijvoorbeeld deze retro vormgegeven en nog lekker precies analoog werkend. Handig afneembare (rvs) schaal. Werkt tot vijf kg, dat is luxe! Makkelijk, snel en met behoud van voedingsstoffen koken, doe je met onze Steam Cooker. Op stalen basis staan drie kooketages ter beschikking. Geen prak door elkaar heen, maar lekker gescheiden producten die je toch handig tegelijk bereidt. Uiteraard gemakkelijk schoon te houden … Met een pizza pan en een crêpe maker maak je prachtige nieuwetijdsgerechten. Denk eens aan de bijzondere bloemkoolpizza met verse tuinkruiden en soepgroenten plus sherry tomaatjes als topping. of een luchtige glutenvrije pizza op basis van amandelmeel. Of boekweitflensjes met avocado, zongedroogde tomaatjes en pistachenootjes. Ook lekker is een pittige Paleo tortilla met kokosmeel. Als onmisbare afsluiter tippen we jou op een sapcentrifuge of Smoothie Maker. Ze zijn er in allerlei vormen, kleuren, met verschillende functie. Zoals deze waarvan het opvangreservoir meteen handige drinkbeker is om je verse Smoothie meteen mee op pad te nemen.

Tip 3: Vasten en beweging

Zo, je hebt al een klein stukje vasten bereikt. Maar een Goede Vrijdag het vlees weglaten, is nog geen vasten in de ruimere zin. Inmiddels is men het er wel over eens dat veel van onze gezondheidsproblemen te herleiden zijn naar onze gebrek aan schaarste. Anders gezegd: we leven in overvloed. We hebben ons van origine eiwitrijke voedsel ingeruild voor snelle koolhydraten en dat is dan ook nog eens op elke straathoek beschikbaar. Denk eens terug aan wat je weet over de eerste menselijke aardbewoners, zoiets als de Neanderthalers. Daar was het toch best geregeld het geval dat er een dag of twee of nog langer geen (noemenswaardig) voedsel beschikbaar was. Hoezo konden zij dan toch vol houden en dan ook nog met een lege maag topprestaties (achter mammoets aanrennen) leveren? Ons lichaam gaat effectiever werken als het de tijd krijgt om eens te resetten. Door een dag per week maximaal ongeveer 500 calorieën te eten, kan dat. Normaal gebruik je, als je in de productieve leeftijd bent, ongeveer 3000 calorieën per dag. Ter vergelijking: een oude vrouw heeft slechts 1600 calorieën nodig. Er zijn natuurlijk ook persoonlijke verschillen, maar om je een idee te geven waar je aan kunt denken, heb je er nu getallen bij. Met zo´n vastenperiode zou je op Goede Vrijdag prima kunnen beginnen. Optimaal werkt het om aan het einde van die dag nog een sportieve prestatie te leveren, bijvoorbeeld door een half uurtje te gaan joggen of touwtje springen. Dit moet geleerd worden. Het is namelijk best pittig om ineens een dag zo weinig te eten en dan ook nog extra energie te verbranden.

Tip 4: Toch een dagje vrij

Als jij lekker een vrije dag hebt, en daarmee hopelijk een heerlijk lang weekend, ga je er beslist op uit. Kies jouw manier om te ontspannen en je te amuseren. Wij tippen je met een aantal leuke voorjaarsitems, want, hup, we bestellen veel zonneschijn en genieten van de buitenlucht. Laten we hopen dat het weer al zó goed is dat we het niet kunnen weerstaan om het zwembad op te zetten. Kijk eens naar de mogelijkheden zoals deze Fast Set Pool. Staat in no time! Koeltasje vol lekkers, maar natuurlijk wel verantwoord en vleesvrij, je hebt in de vorige tips al volop ideeën opgedaan, dus dat komt helemaal goed! Ook je smoothies blijven heerlijk vers en gekoeld in deze handige koeltas op wielen. Lekker veel bergvakken en stevig genoeg om er een handdoek of twee bovenop te binden. Jouw Goede Vrijdag cadeau tip kan niet stuk! Voor als het donker wordt, zijn er legio mogelijkheden, snuffel maar eens op onze site naar alle mogelijke verlichting. Speciaal onder de aandacht: deze olielamp voor buiten (aan het zwembad dus). Mooi en prachtig licht voor een uurtje of acht. Tijd voor een spelletje? Mag best hoor. Denk eens aan een op afstand bedienbare Helicopter. Er zijn heel veel mogelijkheden, je vindt er vast enkele waarvan jouw hart sneller gaat slaan.

De geschiedenis van Goede Vrijdag

Je las al dat het de dag is waarop we herdenken dat Jezus stierf. Volgens de bijbel gebeurde dit doordat Jezus gekruisigd werd totdat de dood erop volgde. De joodse hoge raad raadde de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus aan Jezus hiertoe te veroordelen. Het gaat hier om een bijzonder bruut verhaal. Met geselingen, bespottingen op heel wrede manier en een lange voettocht de heuvel Golgotha op. En een evenzo lange tijd voordat Jezus stierf. Men kent dit gebeuren een bijzondere betekenis toe. Jezus zou hiermee zichzelf geofferd hebben, waarmee hij de schuld van zijn zonden (oftewel de schulden van de mensheid) zou afbetalen. Wij zijn dit de `verlossing van de zonde` gaan noemen. Dus ondanks dat het een verre van vrolijke dag betreft, heeft de kerk deze dag tot Goede Vrijdag gedoopt omdat er iets goeds uit voortkwam. De verlossing van de zonde namelijk. Toch wordt er ook wel gezegd dat het eigenlijk Gods Vrijdag heette en dat Goede Vrijdag daarvan een verbastering zou zijn. Deze tocht die Jezus zo maakte, terwijl hij zelf zijn zware houten kruis de berg op zeulde, is heel bekend geworden. In veel kerken hangen schilderijen die deze kruisgang of kruisweg weergeven. De kruisweg is een opvolging van veertien zogenoemde staties, waarmee de lijdensweg van Jezus wordt opgetekend. We zien dit in vele kerken weer maar ook op plaatsen in de buitenlucht.

Wij wensen jou een waardevolle Goede Vrijdag!

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer Goed "Het perfecte cadeau gevonden voor de verjaardag van mijn vader, en nog snel geleverd ook." 8,8
Prima "Leuke cadeau's voor een scherpe prijs." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links