Doopcadeaus online bestellen

In onze westerse wereld is de doop, ook doopsel genoemd, een christelijke initiatie. Veel ouders laten hun kindje dopen. Of de dopeling nu jong of al ouder is, een doopsel brengt een doopfeest met zich mee. Wil jij met een origineel cadeau verrassen en zoek je inspiratie? Dan ben je helemaal goed op deze site! Lees onderaan meer over dit bijzondere gebruik en ontdek waar jij de dopeling en zijn ouders blij mee zult maken!

Top 4 Doopcadeaus

Oorspronkelijk wilde men met de doop niets anders doen dan het kindje schoonwassen van het geboorteproces. Sommigen geloven dat een kindje uit een andere wereld naar ons toe komt. In dat geval wordt de doop ingezet om eventuele restjes van die vorige wereld af te spoelen. Maar wij willen vooral ook het kindje welkom heten! Hij (of zij, nu voor het leesgemak mannelijke vorm) neemt met het doopsel zijn plaats in tussen de andere mensen in zijn gemeenschap. Een mooie gedachte! Overigens is het ook mogelijk om op latere of zelfs volwassen leeftijd nog gedoopt te worden. Bij de doop spelen de aan te wijzen peetoom en peettante een belangrijke rol. Zij getuigen van de doop en geven daarmee aan te zullen zorgen voor dit kindje, wanneer er iets met de ouders mocht gebeuren. Een flinke verantwoordelijkheid die vaak als eer wordt ervaren. Gebruikelijk is het om bij het doopsel een geschenk aan te bieden. We kennen traditiegetrouw een aantal geschenken die we veel zien bij doopfeesten. Denk bijvoorbeeld aan gegraveerde rammelaars, meestal van zilver, armbandjes of kettinkjes met de naam van de dopeling erin gegraveerd, zilveren spaarpotten. Sieraden met een kruisje, of het geloof-hoop-liefde symbool is ook graag gezien, net als de eerste oorbelletjes voor een babymeisje. Wij bieden jou hier een selectie van fijne en voor deze gelegenheid meer bijzondere cadeaus aan, zowel voor kinderen als voor volwassenen. We zagen namelijk dat een dopeling ook heel goed al ouder kan zijn, dus doe er je voordeel mee! Veel plezier!

Doop Cadeau Tip 1: voor kinderen

Laten we heel even bij de rammelaars blijven. Wij tippen hier een aantal mooie exemplaren. Net niet zo traditioneel als de zilveren, maar toch nog eraan verwant. In populaire Nijntje uitvoering in blauw of roze, rolt dit zilver kleurige belletje zachtjes rinkelend. Zo stimuleer je liefdevol de oog-hand coördinatie van de dopeling. Wil jij graag een fijne start voor je dopeling maken en geef je liefst geld? Kijk dan eens naar onze digitale spaarpot. Zo kun je vooruitdenkend een educatief cadeau geven want je werkt ermee aan de ontwikkeling van het om kunnen gaan met geld. Het is een stoer vormgegeven digitale spaarpot die voor jouw dopeling bijhoudt hoeveel er is gespaard en zelfs herkent welke euro munt erin gaat! Een mooi alternatief voor de zilveren variant. In deze van techniek bolstaande moderne tijd, is een technisch begin altijd een goed plan. Denk eens aan een geinig vormgegeven draagbare speaker. Of een praktische maar oh zo leuke USB stick. Ze zijn er in allerlei figuurtjes, Snoopy en Speedy tot Star Wars en andere action figures zoals CatWoman. Je kunt er alvast de foto’s en video opnames opzetten die tijdens het doopfeest gemaakt worden. Leuk voor later!

Of scoor met deze gloednieuwe uitvinding en maak jouw dopeling beslist (ooit) blij: een dobbelsteen om tablet of ander mobiel apparaat te bedienen. Deze `Dice´ laat hem of haar ontdekken welke mogelijkheden er allemaal in zo’n tablet verstopt zitten. Ze zijn er in een Hello Kitty voor de meisjes en meer stoer blauw voor de jongens. Dit type cadeau is vooral ook geschikt voor de dopeling met al oudere broertjes of zusjes. Die kunnen er nu vast mee aan de slag totdat baby-dopeling er groot genoeg voor is! Fijn om ook de andere kinderen in het gezin feestelijke aandacht te kunnen geven. Een leuke nachtlamp of echt kaarsen met LED geven bovendien sfeer in ieder kamertje en staan beslist fraai naast de doopkaars. Voor onze kleine dopelingen tippen wij hier in het bijzonder de Woezel en Pip nachtlampen zoals de sterrenprojector of de aandoenlijke softtone Woezel nachtlamp. Ook heel erg leuk zijn de Happy Horse Konijntjes. In verschillende kleurtjes en formaten, maar altijd even knuffelig. Schenkt troost en geborgenheid als het even een beetje té druk wordt. Als laatste tip in deze categorie nog een aantal leuke eetserviesjes voor de kleintjes. Met vrolijke kleuren stralen Peppa het varkentje of de beroemde kat Dikkie Dik je tegemoet. Zo wordt (leren) eten een plezier. De volwassen dopeling krijgt ook graag een cadeau! Dus zochten we voor jou een aantal bijzondere cadeaus voor mannen en apart voor vrouwen bij elkaar.

Doop Cadeau Tip 2: voor volwassenen - hem

Wanneer je een mooi cadeau zoekt voor de actieve, sportieve man, kijk dan eens naar de 5 megapixel actiecamera. Waterdicht en altijd klaar voor action! Zo maak je prachtige opnames van het doopritueel en het aansluitende feest. Of doe hem een plezier met deze als stoer armband vormgegeven bewegingsmeter. Misschien geef je hem liever een mooie Darth Vader tablet hoes cadeau. Deze bijzondere cover voor Star Wars fans past op alle notebooks tot 8" en geeft de mogelijkheid om het tablet in allerlei verschillende standen te plaatsen. Zo wordt het kijken van de doopvideo een genot! Overigens geeft het inwendige van de hoes ruim voldoende ruimte voor het tablet èn zijn oplaadkabels. Weet jij dat je jouw dopeling geen groter plezier doet dan met een toevoeging aan zijn tuin? Dan is de BBQ/rookoven een top idee!

Doop Cadeau Tip 3: voor volwassenen - haar

Voor de vrouwelijk dopeling dachten we aan een selfiestick; je maakt er meteen een fraaie doopfeest fotoreportage mee. Handig met bluetooth afstandsbediening (met tien meter bereik) en helemaal top: 180° draaibaar. Gemak dient de mens nietwaar, ook op een doopfeest. Sla je mooiste foto´s meteen op met een geinige maar oh zo praktische USB stick. In WonderWoman of misschien liever CatWoman `jasje´, erg leuk. Als praktisch cadeau denken we aan een powerbank in handige sleutelhangervorm. Zorg dat jouw dopeling de sleutelhanger meteen aan de sleutelbos hangt en garandeer nooit meer een lege smartphone! Behalve als ze de sleutels vergeet of kwijt is natuurlijk … niet getreurd, daarvoor is er de sleutelvinder. Probleem opgelost!

Doop Cadeau Tip 4: versiering en decoratie

Wij kunnen ons voorstellen dat het mogelijk beter bij je past om een meer praktisch cadeau te geven dat meteen helpt bij het doopfeest zelf. Daarom ons advies: kies uit de mooie en oh zo handige dipschalen. Ze zijn gebaseerd op prachtige trendy bamboe schalen. Bijvoorbeeld drie aardewerk schaaltjes, leuk voor op de statafels. Of ga voor de grotere versie als chip & dip set. Deze set bestaat uit een bamboe bord plus een leisteen bord met 4 schalen. Een echt stijlvolle aankleding op jouw feesttafel. Daartoe neem je bijvoorbeeld deze stevige statafels, eventueel `aangekleed´ met een mooie `baljurk´. Deze hoezen zijn er in verschillende kleuren, altijd passend bij de sfeer die jij zoekt. Uiteraard zijn echtkaarsen met LED verlichting een topper. Mooie sfeerverlichting zonder brandgevaar en roetaanslag. Je kunt er niet genoeg van hebben! En heel bijzonder: de hedendaagse variant op de altijd met feest verbonden ballonnen: LED ballonnen! Per vijf verpakt in verschillende kleuren. 24 uur lang verlichting per ballon geeft een prachtig gezicht. Feest maar lekker door tot in de late uurtjes! Als extra sfeerverlichting bieden wij vele soorten (LED) feestverlichting aan. In (warm) wit licht, in vrolijke kleurtjes, met Nijntje, in binnen en buiten kwaliteit en en en … Nog een extra tip: een mooie digitale fotolijst. Daarop show je jouw mooiste doop foto´s in diashow. Lekker nagenieten. Denk er eens over om foto´s te maken van de gelukwenskaarten en bijvoorbeeld het gastenboek en zet deze mee in de diashow. Dat is pas een leuke herinnering!

De geschiedenis van de doop

We zeiden het eerder al; de doop heeft veel met het christendom te maken. Naar de doop wordt ook wel verwezen als naar het doopsel en geeft het sacrament weer waarmee een soort christelijke initiatie wordt verricht. Na het doopsel mag je jezelf als christen zien. Zo wordt het christendom een deel van je identiteit. Niet iedereen is het daarmee eens. Sommige mensen zien liever dat je eerst christen bent en dat feit later laat bevestigen door de doop. Het woord doop vindt zijn oorsprong trouwens in het Grieks en Latijn. Je herkent het misschien als de Engelse afgeleide dat dopen betekent: to baptise. In het Grieks is dit `baptisimo´ en in het Latijn `baptisma. Grappig hè? Er bestaan vele tradities rondom doopsels. Als reinigingsrite zien we het doopsel ook terug in het jodendom. Daarbij wordt een rituele reiniging gesymboliseerd door onderdompelingen. Wel zeven keer! Vele van de protestantse kerken, gereformeerden, de rooms-katholieke kerk maar ook van de oosters-orthodoxe kerken, sluiten aan op de rituelen rondom de doop. Allemaal kennen ze het dopen van kinderen. Liefst zo vroeg mogelijk in hun jonge leventje. Al deze kerken bieden niettemin de mogelijkheid om als volwassene gedoopt te worden, als iemand niet als kind het doopsel ontving. Daarnaast bestaan er riten waarbij op latere leeftijd een soort bevestiging van de verbinding met de gekozen kerk wordt gevierd. We noemen dit wel belijdenis. In de rooms-katholieke kerk kennen we bijvoorbeeld het vormsel. Kijk voor meer informatie hierover ook eens bij Vormsel, je vindt het via de navigatiebalk links. Natuurlijk bestaan er behalve deze, nog veel meer geloofsgemeenschappen. Allen kennen ze hun eigen rituelen. Doopsels en belijdenissen, vaak ook openbaar, maken er wel heel vaak deel van uit.

Een leuk weetje nog: misschien herken je de frase die tijdens een doop vaak wordt uitgesproken. De geestelijke zegt dan: ik doop u in de Naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Het woordje `in´ heeft hier niet de betekenis van `in opdracht van´. Nee, ook `in´ heeft zijn oorsprong in het Grieks en betekent zoveel als `eis´. Wil hier zoiets zeggen als: ik breng je in verbinding met. Dat klopt mooi met de traditionele reden om een doopfeest te vieren, namelijk het deel worden van een gemeenschap. De doop breng het kindje in verbinding met zijn gemeenschap. De tradities en rituelen rondom doopsels, zijn vaak omgeven geweest door geruzie binnen de kerk(en). Onderwerp is daarbij bijvoorbeeld de vraag of het te dopen kindje zijn recht op zelfbeschikking geschonden ziet. Tenslotte kan het kindje zelf nog geen bewuste keuze maken om tot deze gemeenschap toe te treden. Als iemand al ouder of volwassen is en er zelf, heel bewust, voor kiest om gedoopt te worden, dan hoeft er in ieder geval geen discussie gevoerd te worden over het recht op zelfbeschikking. Waarover ook zelden ruzie ontstaat, is het vieren van een doopfeest. Het is in ieder geval een mooie gelegenheid om samen te komen!

De doop anno 2017

In sommige gemeenschappen is het gebruikelijk om tijdens de doop, het kind zijn naam te geven. We zien best vaak dat kinderen de naam krijgen van de aangewezen peetoom of peettante of we nemen gewoon de namen van allebei. En zeker in de katholieke kringen, wordt graag een heiligennaam (erbij) genomen. Er wordt ook wel de benaming `doopnaam´ voor gebruikt. Het gebruik `doopsel` leeft meer dan je misschien denkt. Want wat zeg je wanneer een huis of een boot zijn naam krijgt? Juist, dan dopen we huis of boot ook! Bedenk dat wanneer we iemand of iets zijn naam geven, dit inhoudt dat we het bestaan van die persoon of die boot erkennen. Een mooie gedachte waar we niet al te vaak meer bij stilstaan. Vroeger werden tradities min of meer dwingend voorgeschreven. Tegenwoordig bepalen ouders meer zelf hoe een doop vorm krijgt. We geven zelf aan welke betekenis we aan het doopsel geven. Ook het doopritueel als zodanig mag meer eigen invulling krijgen. Bijvoorbeeld door te vertellen waarom voor een bepaalde naam werd gekozen of door meer eigen accenten aan de viering te geven. Een mooie symboliek zit er bijvoorbeeld in het hand opleggen. Dat is wanneer ouders, peetoom en peettante, andere kinderen maar ook de geestelijke, hun handen boven het kindje houden. Zo wordt een beschermend dakje gevormd!

Met deze betekenis in het achterhoofd, wordt een feest ter ere van een doopsel extra dierbaar. Want het met zijn allen bij elkaar komen om de doop van dit nieuwe mensje te vieren, is toch wel heel bijzonder. Bedenk dat het een ritueel is dat het kindje opneemt in de gemeenschap waaruit die doop ooit ontstond. Mooi wanneer er dan veel genodigden op het doopfeest zijn. Want al deze mensen hebben een interesse in dit kind, en een zorg ervoor. En in het geval van een volwassenen doop, geldt dit natuurlijk ook voor deze persoon. Misschien in mindere mate, maar toch. De genodigden worden meestal verwend met koffie en gebak. Vaak ook nog met een buffet of dergelijke. Mogelijk dat de kring later op de dag wat kleiner wordt gehouden. Daarmee wordt zichtbaar wie tot de directe vrienden en familie van dit gezin behoort en nu, na deze doop, het netwerk vormt waarop de dopeling kan terugvallen. Zo bekeken is het doopsel ook voor mensen met minder voeling met een kerkelijke instelling, een dierbare viering.

Doopsel in andere landen

Het beginsel van de doop is als mondiaal te zien, dus over de hele wereld van toepassing. Natuurlijk zullen er verschillen in intensiteit of in details zijn. We kunnen ons voorstellen dat er op een doopsel in Rusland, meer bedekte hoofden te zien zijn dan bij een doop in Duitsland. Wie weet is in Spanje een hele stad in optocht, daar waar in Nederland een meer bescheiden gezelschap op pad is. En in Limburg staat er ongetwijfeld rijstevlaai op tafel maar in Turkije vast eerder `Turkish delight´. Het doet er niet toe, de intentie is overal dezelfde!

Aan de slag rondom de doop

Zo, jij kunt goed beslagen ten ijs! Wij hopen dat je een mooie dag kunt maken met alle informatie die je hier krijgt en dat je volop aan de slag kunt met het maken van geschenkjes en plannen voor de hele dag. Natuurlijk neem je rustig de tijd om op deze site te snuffelen naar het mooiste cadeau voor jouw dopeling. Misschien denk je erover om bovendien een uitstapje aan te bieden of te organiseren. Niet zo’n heel gemakkelijke opgave bij het doopfeest, zeker als er wat meer kleine kinderen langs komen. Maar geen nood, we helpen je alvast een beetje op weg met uitstapjes en evenementen om aan de doop te verbinden:

Doopsel Rondwandeling Basiliek

Een rondwandeling past in elke stad, bij elk historisch gebouw, bij elk park. Rondom de doop is het natuurlijk extra mooi om een basiliek of mooie kerk te bezoeken. Check bij de kerk naar jouw keuze, wanneer je mag bezichtigen want de meeste zijn niet de hele dag open. Kies jouw bestemming in jouw omgeving met zorg! Voorbeelden van mooie basilieken in Nederland: Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem, Sint Calixtusbasiliek in Groenlo, Sint Janskathedraal in Den Bosch of Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard. Als je liever in de buitenlucht blijft, is een wandeling rond kapelletjes of kunstwerken een idee. Loop bijvoorbeeld de St. Rosa gang in Sittard of geniet langs de Geul bij Valkenburg (Lb) van de wandeling “Langs Heilige Huizen” . Er zijn zelfs ondergrondse kerken in de mergelgrotten!

Bezoek een museum of tentoonstelling

Musea bieden rond allerlei onderwerpen een expositie of tentoonstelling aan. Historisch Genootschap Beemster bijvoorbeeld, biedt een tentoonstelling rondom Doop aan.

Uitjes met baby

Als het kleintje nog erg klein is, valt het vaak niet mee om een uitstapje te vinden, dat je samen kunt ondernemen. Wij hebben er een aantal voor je bij elkaar gezet. 1. Bezoek een speeltuin. Die zijn er vast in jouw eigen buurt, maar het kan erg leuk zijn om juist eens een speeltuin te bezoeken die iets verder weg ligt 2. Wat dacht je ervan om een speelafspraak te regelen? Dat kan al vanaf dat jouw baby een paar maanden oud is; al gewoon naast elkaar liggen geeft lekker veel nieuwe indrukken. Misschien ken je meer kindjes die nu gedoopt worden; spreek eens samen af. 3. Bezoek een park, wandelen, picknick, eendjes kijken, natuur proeven. In een heemtuin kun je een grotere variëteit aan planten voelen, ruiken, plukken (en eten, extra leuk voor de voor peuters). 5. Of ga naar een kinderboerderij bij jou in de buurt en ten slotte: 6. Bezoek een weekmarkt met al zijn geuren, kleuren, geluiden. De indrukken zijn legio, erg leuk en interessant

Bijzondere uitjes met ukkies.

1. Natuurspeeltuinen zoals ´t Klauterwoud in Oisterwijk 2. Waterspeeltuin zoals in het Vondelpark in Amsterdam 3. Drielandenpunt in Vaals met een klasse speeltuin, picknickweide en waterspeelplein 4. Natuur- en milieucentrum de IJzeren Man in Weert met een bijzondere `aaigang´ met opgezette dieren die geaaid mogen worden.

Wij wensen jou een fantastisch doopfeest toe!

elijk om jouw stempel op de wereld te zetten. We noemen dat talent. Laat jouw heel eigen licht maar schijnen, doe je goede werken en leef.

Wij wensen jou een vredig heilig vormsel!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links