Schoolvakantie

Het allerleukste aan het kind-zijn? De vrijheid om te spelen en niet zo veel te “moeten”. De onbevangenheid waarmee het kind de wereld bekijkt en op ontdekkingstocht doet gaan, is zó mooi om te zien. En dat kan extra ongedwongen tijdens de schoolvakanties, die er gelukkig volop zijn! Je gaat op vakantie en wilt daar ook voor je kinderen genoeg afwisseling in brengen? Dan helpt het om (ruim op tijd) een vakantie cadeautje uit te zoeken voor je kinderen. Er is heel erg veel keuze in ontzettend leuke, educatieve en sportieve cadeaus. Dus, ga je gang, neus eens lekker door de mogelijkheden. Er is beslist ook datgene bij wat jij nodig hebt om de schoolvakantie extra mooi en jouw kind hartstikke blij te maken! Lees bovendien onderaan meer over het allerlei tips en ideeën voor de vakantieperiode. Daarmee scoor jij beslist. Wij wensen alvast veel voorpret!

Top 3 schoolvakantie cadeaus

In Nederland kennen we een aantal door de overheid vastgelegde vakanties. Althans voor het basisonderwijs, speciaal onderwijs en ook voor het voortgezet onderwijs. Kinderen die al naar het mbo, hbo of naar de universiteit gaan, krijgen van hun scholen doorgegeven wanneer er vakanties zijn. Want deze opleidingen mogen zelf bepalen wanneer hun poorten gesloten blijven. Als jouw kind uitkijkt naar vakantie, dan denken we vaak toch vooral aan de zomervakantie. Maar er horen ook kleine tussendoor vakanties bij zoals de kerstvakantie, voorjaarsvakantie en de meivakantie. Verder beneden vind je een volledig overzicht van vakantiedatums tot en met 2020. Zodat je kunt gaan plannen voor leuke bezigheden in de schoolvakanties van de komende jaren! Voor het gemak, noemen we nu alvast de zomervakanties 2018 en 2019. Om de vakantiedrukte iets te spreiden, heeft de regering ons land in drie regio´s ingedeeld, noord, midden en zuid. De schoolvakantie 2018 start gedurende de zomerperiode met regio midden van 14 juli tot en met 26 augustus, regio zuid neemt vakantie vanaf 7 juli tot en met 19 augustus en regio noord is dat jaar als laatste aan de beurt van 21 juli tot en met 2 september. De schoolvakantie 2019 begint in regio zuid met de periode van 6 juli tot en met 18 augustus, regio midden heeft zomervakantie van 20 juli tot en met 1 september en regio noord sluit af met vakantie van 13 juli tot en met 25 augustus. Tja, het blijft leuk, vakantie. Maar als we eerlijk zijn soms ook wel vermoeiend. Lange weken achter elkaar met je kinderen thuis die graag leuke dingen doen en zich misschien snel vervelen terwijl jij juist aan je rust toe bent. Wij maakten voor jouw vakantie drie leuke categorieën met cadeaus en spellen, om menig gezellig uur door te brengen in vakantiestemming. Wij dachten na over hoe we jou zo goed mogelijk kunnen helpen bij het vinden van hèt cadeau. Daarbij kwamen we tot drie categorieën met toepasselijke cadeaus. Laat je verrassen!

Schoolvakantie top cadeau Tip 1: voor in de tuin

In deze eerste categorie tippen we jou op allerlei speel- en leercadeaus die je (vooral) buiten inzet. Bijvoorbeeld in de tuin, maar uiteraard kun je ook aan de camping denken of aan het strand. Deze cadeaus zijn allemaal multi-talenten dus kies wat er voor jouw kind en jouw gezin het beste past! We openen met een ouwe trouwe. Want stoepkrijt, dat mag toch eigenlijk geen enkele zomer ontbreken. Met deze handige emmer geef je zestien flinke stukken krijt cadeau voor vele uren tekenpret. Creativiteit of hinkelvelden, het maakt niet uit. Eén flinke regenbui en de stoep is weer schoon. Dus laat jouw kids maar los gaan! Dan een heel bijzonder cadeau. Een mooie houten puzzel waarmee jouw kind naar eigen inzicht wegen en routes vormt. Om vele uren met speelgoedauto´s overheen te rijden; je krijgt er alvast twee robuuste auto´s bij! Met de volgende cadeaus maken we de overstap naar behendigheidsspellen. Kijk maar eens naar deze bouwstenen die tot een toren te bouwen zijn waarbij steeds blokken weggehaald worden om bovenaan weer aan te sluiten. Om jong mee te beginnen (vanaf vier jaar) zodat logische verbanden en fijne motoriek ontwikkeld worden. Maar ook spannend en extra uitdagend te maken door de bijgeleverde dobbelsteen te laten rollen.

Het volgende, heel trendy spel komt oorspronkelijk uit Zweden en is steeds vaker te zien in de buitenlucht. Je speelt dit spel met twee teams en begint met een veld af te zetten met de bijgeleverde afzetstokken. Vurenhouten blokken die Kubbs genoemd worden zijn de hoofdrolspelers. Met zes werpstokken per team probeer je de torens van de tegenpartij omver te gooien. Geschikt voor zowel beginners als gevorderden; gewoon de regels een beetje aanpassen! Of ga voor deze slagbal set. Ook in hout, compleet met slagbal, 2 soorten bats, 4 honken en een home plate. Voor vele uren sportief spelplezier. Nog een heel origineel spel is dit dartspel in een anders-dan-anders uitvoering. Want dit dartbord ligt als een vloerkleed op de grond, lekker buiten en de pijlen zijn onschuldig opblaasbaar! Leuk voor groot en klein en met een niet te missen dartbord dat maar liefst 120 x 120 cm groot is! Soortgelijk anders dan anders is dit frisbee spel. Dit keer ligt er een doek op de grond van zo´n twee meter doorsnede waarop ringen getekend staan die punten betekenen. Er zijn drie frisbees bij, dus doe je best en gooi je frisbee op de hoogste score!

Aaahh, folklore in een nieuw jasje. Zaklopen, altijd goed voor lachen, gieren, brullen! Deze set met vier zakken in verschillende kleuren zet aan tot meedoen. De start- en finishlijn zit erbij (dat is handig!) dus je kunt meteen aan de slag. Dan twee cadeau tips voor als het echt lekker weer is. Want als het zonnetje lekker warm schijnt, dan is er nauwelijks iets leuker dan om in een zwembadje te plonsen. En dat doe je bijvoorbeeld in dit bad, dat 1-2-3 opstaat! Bijna tweeëneenhalve meter doorsnede geeft ruim sop voor verkoeling. Je staat in zo´n halve meter water en daarmee komt de volgende tip goed van pas. Dit duik memorie spel met leuke zeedieren prints. Met twaalf schijven die door hun vulling van zand fijn op de bodem van je zwembad blijven liggen (of het zwembad van hotel of camping natuurlijk). Het is de bedoeling om steeds setjes van twee bij elkaar horende afbeeldingen op te duiken. Hartstikke leuk en goed voor de cognitieve en lichamelijke ontwikkeling van je kind. Als laatste doen we een educatieve tip van een andere soort. Dit insecten hotel geeft jou de gelegenheid om samen met jouw kinderen te bekijken hoe de natuur zich ontwikkelt. Leer samen over allerlei insecten, hun manieren en vooral ook over hun nut in onze wereld. Zo leren de kids spelenderwijs respect voor de natuur en dat is hard nodig!

Schoolvakantie top cadeau Tip 2: voor als het regent

Oei, het zonnetje laat ons in de steek. Maar niet getreurd, ook met regen maken we het gezellig, alleen dit keer lekker binnen. Hier vind jij een scala aan leuke spellen en knutseltips die je samen met de kinderen binnen kunt doen. Zoals met dit tekenbord waarmee je de mooiste mandala´s maakt. Het schrijfbord wordt compleet met sjablonen, passende stiften en potloden en tien schetsbladen geleverd. Oneindig aan te vullen voor ieders persoonlijke smaak. Laat die creativiteit maar stromen! Voor nog meer tekenplezier zorgt dit vogelhuisje dat jouw kind (of jou natuurlijk, want het is gewoon ook erg leuk om zelf te doen) zelf verder “aankleedt”. Met de bijgeleverde potjes verf en penseel, kun je meteen aan de slag. Maar er is niks op tegen om de glitter en de kralen uit de kast te halen. Maak er maar wat moois van! Voor kinderen vanaf een jaar of twaalf vind je hier de heel bijzondere Wasgij puzzel. Want deze puzzel ontstaat naarmate er meer stukjes liggen; je weet van te voren niet welke afbeelding er tevoorschijn komt! Uitdagend en verrassend, erg leuk voor op vakantie.

Het volgende spel is al vanaf zes jaar te spelen en we noemen het Ezelen-kaartspel. Dit is een ludiek kaartspel met dierenkaarten en figuurtjes. Je schuift de kaarten aan elkaar door en doet je best om vier kaarten met dezelfde opdruk te verzamelen; dan mag je een ezel grijpen. Maar wees er rap bij, het speltempo ligt hoog! Iiaaa… Ook leuk is het kwartetspel Menselijk Lichaam. Educatief op een speelse manier, te spelen vanaf zes jaar. De kaarten stellen vragen en geven bijzondere antwoorden. Laat je verrassen! Nog een leuk spel is het Squla Familiebordspel. Ook geschikt voor jonge spelers vanaf een jaar of vier. Biedt spelenderwijs uitdaging om te leren en heeft vele uitbreidingsmogelijkheden. Basisscholen ontdekten het spel ook, maar deze versie is speciaal voor het gezin bedoeld. Het is een vraag-en-antwoord spel met onderwerpen rondom taal en rekenen maar ook bijvoorbeeld over geschiedenis en de natuur of techniek. Als laatste cadeau in deze categorie tippen we deze geinige loopklossen. Twee blauwe “emmertjes” beplak je zelf met de bijgeleverde stickers tot schattige snuitjes of met elk ander motief dat jouw kind leuk vindt. De hoeveelheid stickers is royaal dus je kunt gerust eens veranderen van print. En lòpen maar!

Schoolvakantie top cadeau Tip 3: onderweg en op vakantie

In deze categorie bieden we jou de keuze uit allerlei doe- en spelcadeaus voor tijdens de vakantie. Maar ook de tocht erheen wordt niet vergeten! Als jij een langere reis gaat maken, wordt jouw geduld en vooral het geduld van je kinderen nogal op de proef gesteld. Het is niet anders, een cadeau dat zeker voor verlichting zorgt, is een dvd speler voor onderweg. Zoals deze, die geïntegreerd zit in zijn eigen LCD scherm. Je krijgt er een tweede scherm bij zodat je ze op de hoofdsteunen van de chauffeur en de bijrijderstoel kunt bevestigen. Het bevestigingsmateriaal wordt bijgeleverd. Ook handig zodat je niet de hele reis naar cartoons en op den duur toch wel heel erg enerverende muziekjes hoeft te luisteren: inclusief twee setjes oortjes! Uiteraard (ook) op 12 volt op te laden, dus in de sigarettenaansteker van de auto. Ook leuk voor onderweg, tenminste als je kind niet misselijk wordt door te lezen in de auto, is een goed boek. Wij tippen deze bijzondere in reisthema: “Op reis door Europa”. Met veel wetenswaardigheden, woorden en zinnen en ook korte verhaaltjes in vijf verschillende talen. Het boek leert over verbindingen in Europa, andere culturen en maakt nieuwsgierig. Dit is een Tiptoi boek waarvoor speciale aantip-pennen in de handel zijn voor extra dimensies aan het leren en lezen!

Of ga voor dit spel met vele jaren traditie: Rummikub. Uiteraard in reiseditie en dat betekent een compleet Rummikub spel leuk opgeborgen in een stevig blik. De bedoeling is om cijferreeksen en combinaties te leggen op de bijgeleverde plankjes. Net als bij het kaartspel Jokeren. Veel plezier! We blijven nog even bij de spellen. Én in vakantiesfeer. Want met deze Vakantielandenspellen haal je een informatief spel in huis dat te erg leuk is vanaf ongeveer tien jaar. Je beantwoordt vragen en verzamelt souvenirs. De Vakantielandenspellen zijn er bijvoorbeeld met het thema Frankrijk of Nederland. Aangekomen op jouw vakantiebestemming is er vast ook wel tijd en gelegenheid voor een spel. Een tennis set mag niet ontbreken! Zoals deze set met twee rackets die je zowel voor een shuttle voor badminton kunt inzetten als kunt gebruiken met een tennisbal. Shuttle en bal worden meegeleverd. Erg leuk en bijzonder vormgegeven is deze beachball set van hout. Twee rackets plus een balletje zorgen ervoor dat je meteen aan het spel kunt. Handig: de bal drijft op het water! Als je liever voor badminton gaat, neem dan deze badminton set. Lichtgewicht maar leuk om te doen en geen gevaar met harde balletjes die anderen in het gezicht raken. Wel beetje op de wind letten! Als laatste in deze op reis – categorie tippen we voor de kleintjes deze zandemmer set. Twee maten emmer /gieter, schepjes en vormpjes. Bouwen maar, dat zandkasteel!

Schoolvakantie data

Wij beloofden jou een opsomming van vakantiedata voor de komende jaren. Je vindt ze hieronder voor de komende jaren;

Schoolvakanties 2018
Kerstvakantie 2017-2018: is in heel Nederland van 23 december 2017 tot en met 7 januari 2018
Voorjaarsvakantie 2018
regio zuid: 17 februari tot en met 25 februari 2017
regio midden/noord: 24 februari tot en met 4 maart 2017
Opmerking: in 2018 valt carnaval (rond 11 februari) buiten de vastgestelde voorjaarsvakantie. Scholen kunnen bepalen om de voorjaarsvakantie vroeger te laten beginnen. Dus vraag het na bij jouw school!
Meivakantie 2018 is in heel Nederland van 28 april tot en met 6 mei 2018
Opmerking: in 2018 valt Koningsdag (27 april) buiten de meivakantie. Daarom staat het scholen vrij om de meivakantie met een week uit te breiden. Vraag daarom na bij jouw school wat er besloten is!
Zomervakantie 2018
regio zuid: 7 juli tot en met 19 augustus 2018
regio midden: 14 juli tot en met 26 augustus 2018
regio noord: 21 juli tot en met 2 september 2018
Herfstvakantie 2018
regio zuid: 13 oktober tot en met 21 oktober 2018
regio noord/midden: 20 oktober tot en met 28 oktober 2018.

Schoolvakanties 2019
Kerstvakantie 2018-2019: is in heel Nederland van 22 december 2018 tot en met 6 januari 2019
Voorjaarsvakantie 2019
regio noord: 16 februari tot en met 24 februari 2019
regio midden/zuid: 23 februari tot en met 3 maart 2019
Meivakantie 2019 is in heel Nederland van 27 april tot en met 5 mei 2019
Opmerking: het staat scholen vrij om de meivakantie met een week uit te breiden. Vraag daarom na bij jouw school wat er besloten is!
Zomervakantie 2019
regio zuid: 6 juli tot en met 18 augustus 2019
regio noord: 13 juli tot en met 25 augustus 2019
regio midden: 20 juli tot en met 1 september 2019
Herfstvakantie 2019
regio zuid: 12 oktober tot en met 20 oktober 2019
regio noord/midden: 19 oktober tot en met 27 oktober 2019.

Schoolvakanties 2020
Kerstvakantie 2019-2020 is in heel Nederland van 21 december 2019 tot en met 5 januari 2020
Voorjaarsvakantie 2020
regio noord: 15 februari tot en met 23 februari 2020
regio midden/zuid: 22 februari tot en met 1 maart 2020
Meivakantie 2020 is in heel Nederland van 25 april tot en met 3 mei 2020
Opmerking: in 2020 valt Bevrijdingsdag (5 mei) buiten de meivakantie. Daarom staat het scholen vrij om de meivakantie met een week uit te breiden. Vraag daarom na bij jouw school wat er besloten is!
Zomervakantie 2020
regio midden: 18 juli tot en met 30 augustus 2020
regio zuid: 11 juli tot en met 23 augustus 2020
regio noord: 4 juli tot en met 16 augustus 2020
Herfstvakantie 2020
regio midden/zuid: 17 oktober tot en met 25 oktober 2020
regio noord: 10 oktober tot en met 18 oktober 2020.

De schoolvakantie van tegenwoordig …

… behoeft planning en goed regelen. Zeker de zomervakantie, want die brengt maar liefst zes aaneengesloten weken vrijheid. Die grote vakantie ga je niet zomaar even in. Ja, de vakantie zou een periode van rust en herstel moeten zijn, even geen gehaast, geen gedoe om op tijd op school en op je werk te zijn, geen wekker zetten en geen lunchpakketjes maken. Vaak zijn ook de buitenschoolse activiteiten met vakantie. De sportclubs waar je normaal gesproken de kinderen heen brengt, of andere verenigingen, nemen vaak ook een zomerstop. Zo is er ineens een zee van tijd om eens een ander ritme aan te houden. Om andere dingen te doen die je misschien al lang op je verlanglijst hebt staan. Leuke dingen ondernemen, je accu opladen, tijd voor elkaar. Het kan best zo zijn dat je stiekem een beetje opziet tegen de vakantieperiode. Want de tijd die jij als ouder normaal gesproken ter beschikking hebt omdat je kind(eren) naar school gaan, die ontbreekt ineens. Maar de klussen hebben zelden vakantie; wat verzin je dan om het allemaal toch een beetje voor elkaar te krijgen? We geven een aantal praktische tips.

Een goede voorbereiding

Denk van te voren al na over wat je zou willen en kunnen ondernemen. In onze cadeau tips vind je al een schat aan ideeën. Maak bijvoorbeeld een grote krat of mand met daarin allerlei knutsel- en speelspullen waaruit je kunt putten als de verveling toeslaat. Doe de dingen met aandacht….dus niet maar half. Neem oprecht de tijd voor wat je afspreekt samen te gaan doen. Dus leg je smartphone weg als je aan het puzzelen gaat. Dan mag je andersom ook verwachten: als jij aan het werk bent, is die tijd daarvoor bestemd en spreek je met de kinderen af dat ze zich even zelf vermaken. Kun je jouw werktijden aanpassen? Denk ruim van te voren na over welke aanpassingen in je werktijden of de manier waarop jij je werk kunt doen (thuiswerk?) verlichting zou kunnen brengen en bespreek dit met je baas. Niet mogelijk? Misschien kun je hulp inroepen van die lieve buurvrouw of …?

Haalbare doelen

Zorg ervoor dat jouw doelen haalbaar zijn. Je kunt in de vakantieperiode niet hetzelfde bereiken als normaal. Ervan uitgaand dat je in de vakantie nou eenmaal minder tijd ter beschikking hebt. Dan is het prettig wanneer je minder taken op je bordje legt. Ook jij hebt vakantie, ook al ben je niet vrij. Het is niet anders, probeer te accepteren dat dit gedurende die vakantieweken nu eenmaal zo is. Dat scheelt enorm veel stress. Vergeet jezelf niet. Schipperend tussen met je gezin dingen ondernemen en de to do list die er toch altijd wel ligt, mag je jezelf niet vergeten. Dus plan ook ikke-tijd in. Lees een boek, neem een bad, ga voor een massage. Net wat er voor jou werkt. Durf om hulp te vragen. We haalden de buurvrouw in een paar tips eerder al aan. Echt, dat mag, je bent er niet minder om, integendeel zelfs. Dus heb moed en vraag!

Verwachtingen

Laat je verwachtingen zo goed mogelijk los oftewel: ben flexibel! Want het is in de vakantieperiode lastiger om waar te maken wat je van te voren had bedacht. Zo voorkom je teleurstelling en, oh hulp, boosheid. Da´s anders zo jammer van de vakantietijd. Doe iets leuks en nog eens, en nog eens…. Doe dingen die je normaal gesproken niet doet. Wandelen (ergens anders dan gewoonlijk) of ga naar de bioscoop, zwemmen, op een terras zitten. Of loop de hele dag in pyjama, brunch in plaats van ontbijt/ lunch. The sky is the limit, verzin er maar op raak!

Geniet

En vooral: geniet! Denk erom dat vakantie ook juist heel veel mooie momenten kan brengen. Dus zie die momenten en geniet ervan. Samen genieten is dubbele pret. Maak vooral mooie herinneringen van deze vakantie!

Wij wensen jou een fantastische schoolvakantie!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links