Oktoberfest kleding

Het Oktoberfest komt zoals de naam al een beetje verklapt, van onze Oosterburen vandaan. Reminder voor jouw agenda: in 2018 is het Oktoberfest van 22 september tot en met 7 oktober en in 2019 van 21 september tot en met 6 oktober. Wil jij je goed voorbereiden en met een origineel cadeau verrassen? Of wil je scoren met Lederhosen, een fraai Dirndl en ander typisch toebehoor en zoek je inspiratie? Dan ben je helemaal goed op deze site! Lees onderaan meer over dit bijzondere gebruik met al haar tradities en ontdek met welke topcadeaus jij jezelf en andere oktoberfeestvierders blij zult maken!

Top 3 Oktoberfest cadeaus

Er zijn veel traditionele aspecten aan het Oktoberfest, om het even of het daarbij om het origineel in München gaat of om eentje dichter bij huis. De klederdrachten zijn een prima voorbeeld. Een voorbeeld dat we inmiddels ook in ons land omarmd hebben voor de Oktoberfeest gelegenheid en ook zelfs al voor andere feestelijkheden zoals carnaval of een nieuwjaarsfeest. Voor mannen vormen de kern van deze klederdracht de zogenoemde Lederhosen, compleet met hoed en gemsbaard (versiersel op de hoed) en voor de vrouwen het Dirndl, als heus Oktoberfest jurkje. In voorbereiding op jouw oktoberfeest dachten wij met jou mee over wat je zoal cadeau wilt doen of cadeau wilt krijgen rondom het thema Oktoberfest. Daarbij kwamen wij tot een drietal categorieën met praktische en leuke cadeau tips. Wij wensen jou veel voorpret en plezier met het uitzoeken van jouw Oktoberfest aankleding!

Oktoberfestcadeau Tip 1: voor op het oktoberfeest

Natuurlijk wil jij je in stijl kleden. Daarom kun je hier jouw keuze maken uit de verschillende soorten Tiroler jurkjes en leren broeken. Je ziet het typische lichtblauw met witte motief van de Wiesn in allerlei toebehoor en kleding terug (je leest verderop meer over het hoe en waarom hiervan), passend bij de Tiroler feestsfeer. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze geinige Oktoberfest hoed? De zachte stof maakt dat je deze hoed gemakkelijk een hele dag of avond lang draagt. Hij past goed en je hebt er in één klap een leuke blikvanger mee in huis. Om het even of je nou naar München afreist voor het originele Oktoberfest of dat je in het plaatselijk café mee feest in de oktoberfeestsfeer. De laatste tip in deze categorie is altijd een goed idee: een prima alcoholtester. Via een blaastest controleer jij of jouw (of zijn / hun) alcohol level okay is. Het apparaat meet in promillage en geeft een waarschuwing bij overschrijding. Supersnelle meting en de countdowntelling helpt het juiste moment om te blazen vinden. Er worden alvast zes mondstukjes bijgeleverd. Zo kun jij altijd verantwoord onderweg zijn en stap jij of jouw chauffeur veilig in de auto.

Oktoberfestcadeau Tip 2: knipogen naar Oktoberfest

Misschien ben jij helemaal niet van plan om (dagenlang) mee te hossen en te springen op een oktoberfeest. Maar de sfeer volledig aan je voorbij laten gaan, nee, dat wil je nou ook weer niet. Daarom zochten wij een aantal leuke bijzonderheden voor jou bij elkaar, met als thema Oktoberfest. Zoals deze Jan van Haasteren puzzel. Ideaal om te doen als je weer terug thuis komt nadat je de optocht bekeken hebt of een paar uur kermis bezocht. We tippen je hier op een goed weergegeven feesttentsfeer in puzzelformaat. 500 stukjes komen bij elkaar tot een druk gezelschap met veel lol en nog meer details. Je ziet het feestgedruis tot leven komen met ieder stukje dat je passend weet te leggen. Daar kom je best een aantal Oktoberfest-dagen of -avonden mee door!

Oktoberfestcadeau Tip 3: jouw heel persoonlijke oktoberfeest

Stel je wilt ook jouw huis en tuin aankleden in de Oktoberfest sfeer, dan vinden wij dat een uitstekend idee! We helpen je natuurlijk graag op gang … om te beginnen met deze lichtslang in de toepasselijke lichtblauwe kleur. Met dit lichtsnoer haal je vijf meter fraaie verlichting in huis. De daarin verwerkte 180 lampjes geven meteen de juiste sfeer weer! Om jouw Wiesn thuis in te richten heb je natuurlijk biertafels nodig. Dat zijn de houten picknicktafels met de lange banken erlangs. Wij tippen deze driedelige, gemaakt van stabiel hout op een stevig stalen onderstel. Daarop `schunkel´ je vele uren lang! Daar was toch nog iets dat onmisbaar is op een bierfeest…..oh ja, natuurlijk, bierpullen! Zoals deze in setje van twee, inhoud 285ml…. Helaas geen liter zoals in München, maar dat mag de pret niet drukken, de sfeer klopt in elk geval. Prost en laat het smaken!

De geschiedenis van het Oktoberfest

Dit bijzondere feest wordt elk jaar gehouden en is eigenlijk exclusief verbonden aan de Zuid-Duitse stad München. Want in en rondom deze stad wordt al sinds 1810 dit inmiddels gigantisch grote bierfestival gehouden. Verderop lees je alles over dit bijzondere gebruik, maar om je nu alvast een idee te geven: het Münchener Oktoberfest wordt jaarlijks door meer dan 6 miljoen (!) mensen bezocht. Dat dit feest in oktober wordt gehouden, zal je gezien de naam ook al niet verbazen. Traditioneel is het zo dat het Oktoberfest op de eerste zaterdag die volgt op 15 september van start gaat en wel om 12.00 uur precies. Het Oktoberfest duurt 16 of 18 dagen. Dit is er afhankelijk van wanneer een andere Duitse feestdag dat jaar valt, namelijk de “Tag der Deutschen Einheit”. Die is altijd op 3 oktober. Wanneer dit op de eerste zondag van oktober is, dan loopt ook het Oktoberfest tot 3 oktober. En zo niet, dan eindigt het Oktoberfest op de eerste zondag van oktober die voor 3 oktober valt. Leuk om te weten maar verder weinig spectaculair. Wel spannend is dat jij dik twee weken lang kunt feesten, als je tenminste naar München afreist. In ons land worden inmiddels ook al op veel plekken oktoberfeesten georganiseerd. In de Oktoberfest doetips, die je helemaal onderaan vindt, geven we informatie hierover! Voor de volledigheid: Oktoberfest is de Duitse schrijfwijze van ons oktoberfeest. Het scheelt maar één `e´ maar klinkt toch meteen heel anders. Dit volksfeest, we zeiden het al even, is een jaarlijks terugkerend fenomeen en geldt als hèt bierfestival ter wereld. De eerste, die in 1810 plaats had, werd ter ere van een bruiloft georganiseerd. Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen trouwde met de toenmalige kroonprins, Lodewijk van Beieren. Er is zelfs een herdenkingsfeest geweest in 2010: tijdens de 200e verjaardag van het evenement. Ter ere van dit jubileum is er in dat jaar een extra dag aan het bierfestijn toegevoegd.

Oktoberfest anno nu: wat je erover wilt weten

Waar moet je eigenlijk zijn als je inderdaad naar München afreist om het enige echte Oktoberfest bij te wonen? Niet ver van het Münchener centrum vandaan, ligt de zogenoemde Theresienwiese. Wiese staat voor weide. In de volksmond wordt gewoon `Wiesn´ gezegd en dan weet iedereen in Duitsland, maar zeker in Beieren, waar het over gaat. We zien deze benaming ook in Nederland terug op allerlei merchandise die de oktoberfeest sfeer moet weergeven. Je kent vast wel het blauw-witte printje, hertenhoofdjes met geweien, bretzel (of pretzel) en uiteraard bierpullen. Je zag ze voorbij komen in onze Oktoberfest cadeautips. Naar dit soort producten en met name de sfeerbepalende afdrukken erop, wordt vaak verwezen. Je ziet, het Oktoberfest is in die 200 jaar tot een heus “merk” uitgegroeid. Een bijzonder kenmerk voor de feestweide Wiesn, is een enorm bronzen beeld dat aan de rand ervan troont. Dit is vrouwe Bavaria, een symbool voor het land Beieren. Het Oktoberfest is omgeven en vergeven van de tradities. Zo opent de Oberbürgermeister het feest. Hij slaat het eerste vat bier aan en zegt dan: ``O´zapft ist!´´ Hetgeen zoveel wil zeggen als `er is aangetapt´. Begint! Wat hoort er nog meer zo echt bij de oktoberfeesten? Nou, muziek van live spelende … blaaskapellen. En uiteraard heel erg veel bier in joekels van pullen, waarbij je je afvraagt hoe de vaak sierlijke serveersters het voor elkaar krijgen om er tig tegelijk in hun handen mee te slepen.

Hup, op naar het / een Oktoberfest

Om jouw Oktoberfest meer vorm te laten krijgen, geven we zoals beloofd meer informatie en algemene tips voor het vieren ervan. Ook de inhoud van het Münchener Oktoberfest beschrijven we hieronder nog wat meer uitgebreid. Daarmee krijg jij vast de smaak te pakken en kun je een keuze maken welke bestemming je uitzoekt om jouw oktoberfeest/Oktoberfest te vieren.

Naar München!

Eigenlijk is het wel een beetje zo: het enige echte Oktoberfest is toch dat feest in München. Je kon hierboven al lezen over traditie en bijvoorbeeld waar het Oktoberfest dan precies gehouden wordt. Nu wil je vast nog weten wat je kunt verwachten. Wat dacht je van een enorme kermis? Uiteraard compleet met alle mogelijke attracties zoals het inmiddels ook al wereldberoemde reuzenrad. Verder staan er veertien echt heeeeel grote tenten die waanzinnig mooi aangekleed zijn, in de typische Wiesn sfeer. Ja, als we groot zeggen, dan bedoelen we ook groot: in de grootste passen wel 10.000 mensen! Rondom die tent is de Biergarten (vertaald: biertuin) opgebouwd en dit is misschien wel het beeld van het Oktoberfest dat het meest beroemd is geworden over de hele wereld. Houten picknick banken, je kent ze wel, van die stoere houten tafels met de lange banken ernaast waar mensen overwegend bier aan drinken. Je vond een soortgelijke in onze derde Oktoberfest cadeau tip. Dé traditie is de pul waarin dat bier geschonken wordt: het zogenoemde Maß. Dit is een bierglas met een hele liter inhoud! Daar slepen die serveersters dus mee en dan niet eentje in elke hand, maar wel tien tegelijk! En dat met die waanzinnige drukte. Knap hoor. Tegenwoordig zijn er ook twee wijntenten waar overwegend wijn wordt geschonken. Bovendien is er overal ook alcoholvrij bier en frisdrank te koop. De soorten bier die je op de Wiesn kunt krijgen, zijn wettelijk vastgelegd, bijzonder hè? Een paar tips nog voor als je in München bent aangekomen. Om te beginnen is het goed om te weten dat je gerust kunt uitslapen want de feestpoorten gaan pas open om 11 uur in de ochtend. Om half 12 ´s avonds gaat het terrein dan weer dicht. Ook leuk om te bezoeken: een traditionele heilige mis die in veel van de mooie kerken in München wordt gehouden en op de openingszondag is er een parade die ook veel bezoekers trekt. Blaaskapellen, paarden die prachtige wagens trekken en loopgroepen zorgen voor een feestelijke opening van het Oktoberfest.

Nederlandse oktoberfeesten

Welke alternatieven bezoek je als je niet naar München wilt of kunt reizen? Van het type dat de Duitse natuur trouw blijft en ook echt in oktober gehouden worden. Daarbij is een flinke kermis dwingend deel van de feestelijkheden. Ook de klederdrachten, het soort muziek, de biertenten en uiteraard het bier horen daarbij. We geven een aantal feestlocatie tips. Bierfest in Hoek (Westmaas, Holland) biedt jou de sfeer van Dirndl en Lederhosen op een mooie locatie. Extra is de beschikbaarheid van lekker eten en optredens van top dj´s naast goede sfeergetrouwe bands, als arrangement te boeken. Heerhugowaards Oktoberfeest in The Temple in Heerhugowaard biedt eveneens een flink programma met vele Schlager performers. De Achterhoekse Oktoberfeesten bestaan al zo´n 20 jaar lang en worden met veel enthousiasme gehouden op de terreinen van De Radstake in Varsseveld (Gelderland).

Limburgse oktoberfeesten

Een steeds beroemder en groter wordend Nederlands Oktoberfeest vindt elk jaar in het Limburgse Sittard plaats. Het grote peperkoek hart dat symbool staat, herinnert erg aan zijn grote broer uit München. Gedurende een week in oktober is heel Sittard in de ban van het Oktoberfeest. Tenten, kermis, goede optredens en veel stemming en bier, het is er allemaal bij. Er wordt vaak een thema gekozen waaromheen een heel programma draait. Zoals Toon Hermans met herinneringsvoorstellingen in het theater. Het Oktoberfeest zelf is geheel volgende de Duitse tradities zo opgezet dat per tent een brouwer centraal staat. Daaromheen worden arrangementen aangeboden waarbij eten en drinken en live entertainment zijn inbegrepen. Het vindt gretig aftrek, dus bestel tijdig kaarten! Sittard is overigens een mooie historische stad met vele leuke hotels en B&B´s in de omgeving. Limburg biedt ook prachtige natuur en vakantiegevoel. Er is in Sittard en ook in andere steden in de buurt, veel te kijken en te beleven, dus zeker de moeite waard om een paar dagen door te brengen. Een goed alternatief voor de variant uit München.

Oktober themafeesten

Daarnaast wordt het thema van de oktoberfeesten steeds vaker gecombineerd met een andere (typisch Nederlandse) feestelijkheid. Zoals Oktoberbeast in Amerika (Horst) rondom Halloween met leuke bijbehorende thema´s zoals OktoberFrightNight. Lekker schminken en uitdossen in griezelige outfits met een stevige knipoog naar de Oktoberfest klederdrachten. Après ski party´s in net iets meer Oktoberfeststemming. Naast bier drinkt men vooral Schnapps, er is volop Duitse muziek (Schlagers). Behalve Lederhosen of Dirndl, kan ook een skipak maar dan wordt het wel erg warm … Prost en Alaaf: carnaval in Oktoberfest stemming. Alleen de datum past niet. Carnaval valt duidelijk vroeger in het jaar, februari – maart (wil je meer weten klik dan via de navigatiebalk links naar carnaval). Maar de Oktoberfest klederdrachten worden steeds vaker in de carnavals outfits gepast. De start van het carnavalsseizoen valt in november en dat kan eventueel nog net gekoppeld worden aan het Oktoberfest. Steeds meer carnavaleske gemeenten, werken dit in de hand. Bijvoorbeeld door de stad aan te kleden in de typische Oktoberfest kleuren (lichtblauw met wit).

Wij wensen jou een prachtig Oktoberfest!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links