Carnavalskleding

En we hossen, en we springen, en we zijn zo blij … Ach, deze liedtekst hoort natuurlijk bij Sinterklaas, maar het past zo mooi bij het thema van deze pagina: het is tijd voor carnavalskleding cadeau geven! Je vindt op onze site alle verkledingen en accessoires die erbij horen. In deze speciale categorie verzamelden wij de leukste en origineelste trends op het gebied van te gekke kledij. Bovendien bieden we jou ter inspiratie, informatie en vermaak, een samenvatting van het feest en de gebruiken eromheen. Waarbij we beginnen met data, zodat je de komende jaren geen carnavalsfeest hoeft te missen! Veel plezier!

Prijs Meest verkocht   Filteren

Top 4 Carnavalskleding cadeau

Over de rituelen van dit volksfeest vieren en de leukste cadeaus die daarbij passen, vind je een uitgebreid item via de navigatiebalk aan je linker kant. Maar carnaval zonder verkleedpartij, dat kan toch echt niet. We vieren het uitgedost in alle mogelijke kostuums. Het wordt de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag gevierd, van zondagochtend tot dinsdagavond. Die dinsdagavond heet Vastenavond. De naam verklapt het al: op die dag begint de zogenoemde vastentijd, precies om 24.00 uur in de nacht. Het is de start van veertig dagen lang vasten, op weg naar Pasen. Je merkt al dat het tot de katholieke gebruiken behoort: je kunt er verder beneden meer over lezen. Wanneer wordt het dan precies gevierd? Carnaval 2018 hebben we achter ons gelaten sinds 13 februari. In 2019 gaat het beginnen op 3 maart en het jaar erop, dus 2020, begint het feest weer redelijk vroeg, namelijk op 23 februari. In deze periode is er altijd kans op een winterse bui, dus warm aankleden hoor! Hoewel het officieel pas op de zondag begint, zien we dat eigenlijk al op de voorafgaande vrijdag het startsein voor de feestelijkheden wordt gegeven, vaak door het zogenoemde schoolcarnaval. In de categorie feestkleding (via navigatiebalk links te lezen) bespraken we al een aantal feestelijke kledingstijlen. Nu gaan we dieper in op de carnavalskleding cadeau geven. Hoewel er zeker ook soorten uitdossingen bestaan die voor meerdere doelen te gebruiken zijn, willen wij jou hier met onze tips inspireren. Zo wordt jouw viering een bijzonder succes, dus veel plezier met uitzoeken!

Tip nummer 1: Dirndl & Lederhose

Stel je maar eens voor dat je een dame in een Wiesn Dirndl ziet lopen of een heer in Lederhose, dan denk je waarschijnlijk al meteen aan een Oktoberfest. De kans is ook echt wel heel groot dat dit stel naar een Oktoberfest op weg is. Voor meer uitleg verwijzen we je gemakshalve naar de hierover geschreven tekst “Oktoberfest”. Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat deze mensen op weg zijn naar een aprés ski party of zich zo aangekleed hebben om de reden waarom we deze typische kledij hier opnemen: een carnavalsviering. Het thema Wiesn is werkelijk voor een hele uiteenlopende variatie aan feesten in te zetten. Themafeesten dus (met oud & nieuw wellicht?). Niet in het minst vanwege de (blaaskappellen)muziek die - vaak met slechts een kleine aanpassing - ook prima carnavalsdeuntjes oplevert. Dus kijk maar eens welke outfit jij leuk vindt.

Tip nummer 2: Retro

Met retro kleding en accessoires denken we terug aan spannende periodes in de vorige eeuw. Dat loopt van de roaring twenties (circa 1920) tot en met de latere periode van de bijna net zo buitengewone jaren negentig. Kijk maar snel welke era jou het meest aanspreekt. In welke outfit zie jij jezelf? Jaren ´20: stoere gangsters en flitsende dames als femme fatale. Bobkapsels, kralen op zijn chique, korte zwierende jurkjes en sigarettenpijpjes. Hier als accessoire bedoeld, niet om echt een sigaret aan te steken, al kan dat wel natuurlijk. De opvallende kralenbanden om het hoofd, veel franje en sierlijke hakkenschoentjes staan mooi naast de stoere krijtpakken en hoeden … jaren ´50: de naoorlogse jaren vijftig zijn ook een mooie periode. Rock ´n roll met petticoats in allerlei zuurstokkleuren, vetkuiven, stoere leren jasjes. Leuk om als groep in de optocht te demonstreren. Ook de stoere auto´s van die periode, enorme Amerikaanse sleeën met vinnen aan de achter- en zijkanten doen het altijd goed als aankleding. Zie je al voor je hoe ze in de carnavalsoptocht mee rijden? Leuk om de hele groep uit te dossen met net zo´n opvallende bril als uit die tijd, met precies zo´n vinnen als op de auto: dat wordt met gejuich ontvangen! ´jaren 70: of misschien zie jij jezelf eerder als hippie. `Big´ afro hair, flower power met bandjes en bloemen in het haar, enorme zonnebrillen, broeken met giga wijde pijpen. En natuurlijk psychedelische kleuren en peacetekens op alles en iedereen. Onder andere op het zo bekende Volkswagen busje, aah, nostalgie. Woodstock, love, peace and understanding. Ook dat staat leuk in de. Kan als ludiek neergezet worden maar ook met een maatschappijkritische ondertoon. Want die hippietijd, dat was er eentje van (r)evolutie. Een heel belangrijke tijd voor onze ontwikkeling en voor de vrijheden zoals we ze tegenwoordig als zo gewoon zien. Daarom zijn thema´s uit deze periode ook altijd nog heel herkenbaar en belangrijk om levend te houden. Tot denken aanzetten terwijl we feesten, daar is niks mis mee, toch?

Tip nummer 3: Beestenboel

Altijd leuk als thema. Verkleed als kat, hond, varken en en en…. Allemaal leuk. Net als mascottes van jouw favoriete sport club. Of misschien ga jij liever voor andere onderdelen van de schijf van vijf en hul jij jezelf in bananen pak (leuk met een Minion ernaast) of een grote aardbei. Kies maar!

Tip nummer 4: Thema inspiratie

Het thema voor jouw uitdossing kan werkelijk van alles zijn! We doen een extra duit in het zakje met nog een aantal originele voorbeelden van mogelijkheden. Personages en stemmingen uit films, boeken, cabaret, musicals. Denk maar eens aan zeemeerminnen, piraten, monsters, romantiek ... Clowns en andere circusacts. Baby- of kinderkleding voor volwassenen. Beetje sexy graag. Zombies en skeletten, heksen en tovenaars. Beroepen zoals boer, brandweer, politie, Bob de bouwer, verpleegster, strenge lerares …

Carnaval tegenwoordig

Tijdens de drie dolle dagen laten veel mensen de boel de boel en spelen een rol die ze anders niet zo snel innemen. Verkleed trekken ze voor hun plezier door hun woonplaats of door andere steden waar flink wordt gevierd. Het is eigenlijk een rooms-katholiek feest. Een gebruik feitelijk of misschien eerder een ritueel, dat uitgroeide tot een volksfeest, zeker in de zuidelijke gebieden van ons land en in België. Toch is er ook een vermoeden dat het om een van origine heidens feest gaat. Om een lentefeest, om precies te zijn. In die visie zien we het als een ritueel om de winter weg te jagen en om ruimte te maken voor de meer vruchtbare tijden van het voorjaar. Men zegt wel dat de roomse kerk ergens rond de middeleeuwen hierin een kans zeg om een heidens feest om te vormen tot een kerkelijk gebruik. Maar er zijn ook redenen om te geloven dat het meteen al om een katholiek feest ging. De mensen hadden het volgens de kerk nodig om ervan overtuigd te worden dat het aardse leven soms wel heel duivels leek en dat dit afgewezen moest worden. De kerk stimuleerde de gelovigen om eens flink de beest uit te hangen in die dagen die voorafgaan aan de veertig dagen vasten (die op hun beurt weer voorafgaan aan Pasen). Al dat losbandig gefeest deed denken aan duivels werk met zijn heksen, narren en andere anti-christ figuren. De opzet was dat de burgers daar dan zo van schrokken dat ze daarna braaf als vrome godsvruchtige mensen wilden leven. Zou het gewerkt hebben?

Wij wensen jou een geweldig carnavalsfeest; om het even welk thema jij kiest, jij bent een plaatje!

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,2
Zeer Goed "Het perfecte cadeau gevonden voor de verjaardag van mijn vader, en nog snel geleverd ook." 8,8
Prima "Leuke cadeau's voor een scherpe prijs." 9,3
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links