Kalender 2018

Deze pagina laat jou de jaarkalender 2018 zien: het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa wordt, samen met de Maltese stad Valetta. Wist jij dat de benoeming van Culturele Hoofdsteden werd gestart om zowel de verscheidenheid als de gemeenschappelijkheden van Europese culturen onder de aandacht te brengen? Zo leren Europese burgers elkaar beter kennen! Ook leuk: in 2018 worden er weer Wereldkampioenschappen Voetbal gehouden, in Rusland dit keer. Extra fijn bij deze pagina is dat je het navigatiemenu gebruikt om direct naar een feestdag van jouw keuze te gaan. Het menu staat boordevol feestelijke gelegenheden met veel originele cadeaus en handige helpers voor iedereen. Per onderwerp vind je inspirerende informatie en tips om jouw feestdag nóg feestelijker te maken. Dus doe er vooral je voordeel mee!

De jaarkalender 2018

Op deze pagina navigeer je net zo gemakkelijk naar de jaarkalenders voor 2017, 2019 en 2020. Dat laatste jaar is overigens een schrikkeljaar. Zoek jij de geschikte vakantiedatum of wil je weten wanneer bijvoorbeeld Pinksteren of Vaderdag het komend jaar valt? Daarvoor is de weeknummering erg praktisch en die is daarom meteen in de jaarkalenders opgenomen. Voor het weeknummer bij een specifieke datum kun je bovendien in de weeknummerkalender zoeken. Naast onze jaarkalenders vind je een overzicht van Nederlandse feestdagen. Daarnaast brengen we bij de jaarkalender 2018 een misschien minder bekende feestdagensoort onder de aandacht, namelijk Boeddhistische vieringen en feesten. Bij de zogenoemde Theravada boeddhisten worden vollemaan feesten gevierd, zoals Magda Puja dat de spontane samenkomst van discipelen gedenkt en dat gehouden wordt op 2 maart 2018, of het boeddhistische nieuwjaar op 30 april 2018, de eerste dag van de volle maan in april. Boeddha dag valt op 29 mei 2018. Op die dag wordt de geboorte, de verlichting en de dood van Boeddha herdacht. De Mahayana boeddhisten kennen bijvoorbeeld de herdenking van de geboorte van Boeddha op 8 april maar ook de dood van Boeddha, die elk jaar op 15 februari wordt gehouden. De verlichting van Boeddha, Bodhi dag, wordt elk jaar herdacht op 8 december. Het Mahayana nieuwjaar valt op 2 januari 2018, de eerste dag van de volle maan in januari. Navigeer vooral naar hartenlust naar alle interessante informatie rondom onze kalenders. Je vindt het uiteraard per kalenderjaar. Bijvoorbeeld wanneer is er weer een schrikkeljaar en waarom is dat zo, of wat zijn maanstanden en hoe beïnvloedt dit ons moderne leven. Maar ook herinneringen eraan dat de klok verzet gaat worden met de bijbehorende ezelsbruggetjes. Verder zie je wereldklokken naast onze kalenders. Handig als je bijvoorbeeld naar de Wereldkampioenschappen Voetbal in Rusland wilt reizen.

Over de Kalender 2018

Wat is eigenlijk een kalender? Een kalender maakt voor ons duidelijk wat de lengte en de indeling van het jaar is. Dit wordt gedaan gebaseerd op wetenschap uit de astronomie. Dat is sterrenkunde, bestaand uit het bekijken van allerhande fenomenen buiten de atmosfeer van de aarde. (Niet te verwarren met astrologie, dat uit gaat van een verband tussen wat er op aarde gebeurt en de stand van de hemellichamen). Het natuurkundig deel van het bestuderen van de sterrenstelsels en het heelal is de astrofysica. Natuurkunde wordt in dit geval gebruikt om processen in de kosmos te verklaren. De astronomie bestaat al heel erg lang. In het oude China, India, Egypte en ook bijvoorbeeld bij de Maya´s (zuidelijk van Mexico en noordelijk Centraal Amerika) werd al opgetekend hoe de zon, maan en sterren zich langs de hemel bewogen. Een fenomeen als zonsverduistering sprak in die tijd enorm tot de verbeelding. Maar ook tegenwoordig ervaren we dit vaak als magisch, ook al is de verklaring ervoor wetenschappelijk te vinden.

Copernicus, Kepler en Galilei

Na de middeleeuwen leeft de astronomie op dankzij Copernicus. In 1543 stelt deze beroemde wijsgeer een astronomisch model op met de zon in het midden, destijds een heel gewaagde stellingname, aangezien men tot dan toe uitging van de aarde (en de mens) als middelpunt. Mensen als Galileo Galilei en Johannes Kepler bouwen voort op dit nieuwe inzicht. Aan het eind van de zestiende eeuw wordt de telescoop ontworpen, waardoor beter onderzoek mogelijk werd. Uiteraard was die eerste telescoop nauwelijks vergelijkbaar met de meetinstrumenten van tegenwoordig, die soms wel tien meter groot zijn zoals op Hawaï of zes meter zoals op La Palma!

Het jaar van de haan wordt jaar van de hond

Een heel groot deel van de wereldbevolking gebruikt net als wij de westerse kalender oftewel de Gregoriaanse kalender. Maar wist je dat het Chinese nieuwjaar op een andere dag valt dan het onze? Dit komt omdat er in China, Taiwan en bijvoorbeeld Korea en Vietnam veel gebruikgemaakt wordt van de maankalender. Ook in veel Chinatowns over de hele wereld wordt het Chinese nieuwjaar gevierd. De traditionele Chinese kalender heeft twaalf of dertien maanden van 29 of 30 dagen. Er hoort een schrikkelmaand bij: dat is een extra (13e) maand die zeven maal per negentien jaren wordt ingevoegd. Het Chinese jaar begint op de 2e nieuwe maan na de zonnewende op 21 december. Wanneer dit precies is, wordt per jaar berekend. In 2018 is dit op 16 februari. Op die dag is het Jaar van de haan (2017) voorbij en begint het Jaar van de hond. Vanuit de Chinese dierenriemtekens worden bepaalde kenmerken gekoppeld aan het teken van het jaar waarin je geboren bent. Mensen die in het jaar van de hond geboren werden, gelden onder andere als eerlijk en betrouwbaar. Het zijn veelal intuïtieve mensen die goed anderen kunnen inschatten en grootmoedig en vriendschappelijk zijn, maar ook erg scherp kunnen reageren. Soms hebben ze een erg hoge dunk van zichzelf. Deze mensen sluiten maar moeilijk een compromis en neigen erheen niets goed genoeg te vinden. Jaar van de hond was het al vele malen eerder zoals o.a. in 1946, 1970, 1994, 2006 en dus nu in 2018. De volgende keer gaat in 2030 zijn.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links