Kalender 2017

Op deze pagina is de jaarkalender 2017 de hoofdrolspeler. 2017 is het jaar waarin voor de honderd-en-vierde keer de Tour de France wordt gehouden en de regeerperiode voor een nieuwe president in de Verenigde Staten van start gaat. Maar je navigeert op deze pagina net zo gemakkelijk naar de jaarkalenders voor 2018 tot en met schrikkeljaar 2020. Wij helpen jou graag met het zoeken van de geschikte vakantiedatum of van net die ene feestdag (wanneer valt Hemelvaart of Moederdag het komend jaar?). Extra handig daarvoor is de weeknummering, die daarom meteen in de jaarkalenders is opgenomen. Mocht jij een specifiek weeknummer zoeken bij een bijzondere datum, dan heb je bovendien de mogelijkheid om de weeknummerkalender te bekijken. Gemak dient tenslotte de mens!

De jaarkalender 2017

In Nederland kennen we drie soorten feestdagen. De nationale feestdagen gelden voor het hele land en betekenen een vrije dag voor heel veel Nederlanders (een cao kan anders bepalen en in bepaalde beroepsgroepen wordt altijd door gewerkt, dus bij twijfel even navragen). Daarnaast kennen we overige wettelijk geregelde feestdagen samen met algemeen erkende feestdagen zoals Nieuwjaarsdag. De derde categorie zijn feestdagen die bijna iedereen wel herkent maar die niet wettelijk geregeld zijn, zoals Moederdag en Valentijnsdag. Welke feestdag jij ook zoekt, je vindt ze allemaal in onze jaarkalenders! Via het navigatiemenu vind je allerlei interessante informatie rondom onze kalenders, uiteraard per kalenderjaar. Zoals wat en wanneer is een schrikkeljaar, wat zijn maanstanden en wat kun jij daarmee doen en het waarom en vooral het wanneer van het terug en vooruit zetten van onze klokken. Ook wereldklokken vind je bij onze kalenders. Handig als je bijvoorbeeld naar de Olympische Spelen in Tokio wilt reizen. Bovendien, en dat is erg leuk en superhandig bij deze pagina, gebruik je het navigatiemenu om naar de feestdag van jouw keuze te gaan. Je vindt er per feestelijke gelegenheid originele cadeaus en handige helpers voor jong en oud. Bovendien lees je er heel veel bijzondere informatie en coole tips om jouw feestdag nóg feestelijker te maken.

Over de Kalender 2017

Wat is eigenlijk een kalender? Een kalender gebruiken wij om ons leven in stukjes te kunnen verdelen. In ieder geval qua tijd. Want de kalender die wij in onze maatschappij gebruiken, misschien nog wel vaker dan we ons bewust zijn, vormt een systeem. Een systeem dat het ons mogelijk maakt om de tijd in perioden in te delen van jaren, maanden, weken en dagen. Dus als we het woord kalender gebruiken, bedoelen we daarmee wellicht dit systeem zelf, dat ook wel de tijdsrekening wordt genoemd. Maar net zo goed kunnen we met de aanduiding kalender, de fysieke kalender bedoelen die we aan de muur hangen, als bureaulegger hebben liggen of, inderdaad, de online kalender die jij nu bekijkt. We gebruiken de kalender om zicht te krijgen en te houden op de chronologie van ons leven en we plannen er afspraken mee.

Gregorius en de Chinezen

Een heel groot deel van de wereldbevolking gebruikt onze westerse kalender die ook wel de Gregoriaanse kalender wordt genoemd. Maar je hebt vast wel eens gehoord dat het Chinese nieuwjaar op een andere dag valt dan het onze. Dit komt omdat er aan die kant van de wereld veel gebruik gemaakt wordt van de maankalender. De traditionele Chinese kalender heeft twaalf of dertien maanden van 29 of 30 dagen. Er hoort een schrikkelmaand bij: dat is een extra (13e) maand die zeven maal per negentien jaren wordt ingevoegd. Het Chinese jaar begint op de 2e nieuwe maan na de zonnewende op 21 december. Wanneer dit precies is, wordt per jaar berekend.

Aap wordt haan

In 2017 is dit op 28 januari. Op die dag is het jaar van de aap (2016) voorbij en begint het jaar van de haan. Vanuit de Chinese dierenriemtekens worden bepaalde kenmerken gekoppeld aan het teken van het jaar waarin je geboren bent. Mensen die in het jaar van de haan geboren werden, gelden onder andere als diepe denkers die veel veerkracht hebben maar soms ook wat zonderling uit de hoek kunnen komen. Het zijn gemotiveerde harde werkers zijn die soms graag in the spotlight staan en wel eens wat arrogant kunnen worden. Jaar van de haan was het al vele malen eerder zoals o.a. in 1909, 1945, 1969, 1993, 2005 en dus nu in 2017. De volgende keer gaat in 2029 zijn.

Overige links