Pinksteren

De lente wordt stilaan voelbaar en brengt een glimlach op ons gezicht. Omdat Pasen niet altijd op dezelfde datum valt, verschuift ook Pinksteren. Het is altijd een zondag en een maandag. In 2018 valt Pinksteren op zondag 20 en maandag 21 mei. In 2019 op 9 en 10 juni en voor 2020 staan 31 mei en 1 juni geboekt. Als jij Pinksteren wilt omtoveren tot een leuk weekend, dan helpen wij je graag op weg: we zochten leuke en originele cadeaus. Blader, neus, laat je inspireren met onze cadeau tips en kijk verder onderaan naar leuke informatie rondom Pinksteren en toffe doe-tips.

Top 3 cadeaus voor Pinksteren 2018

En dan krijgen we daar met Pinksteren zomaar een vrije dag cadeau ook nog! Misschien is dit voor de meeste mensen vooral de betekenis van Pinksteren, die extra vrije dag om iets leuks met je dierbaren samen te ondernemen. Pinksteren heeft natuurlijk ook bekendheid door een beroemd popfestival en allerlei Pinkstermarkten. Die gehouden worden op die fijne extra vrije dag dus. Maar uiteraard heeft Pinksteren veel meer achtergrond. Pinksteren betekent in het oud-Grieks letterlijk vertaald `50´. Dit heeft te maken met de viering van deze dag, precies 49 dagen na Pasen. Oftewel op de vijftigste dag van Pasen. Overigens valt Pinksteren precies 10 dagen na Hemelvaart (nog zo´n mooie vrije dag). Misschien heb jij nog geen traditie rondom Pinksteren vastgezet. Dan is hier jouw kans om jouw eigen Pinkstertraditie te starten! Of je bouwt natuurlijk voort op hetgeen jij al in jouw repertoire hebt. Wij dachten met jou mee en vormden een aantal categorieën met cadeau tips rondom leuke activiteiten die goed passen in deze tijd van het jaar en bij het Pinksterweekend in zijn geheel. Kijk maar snel wat jij kunt gaan toepassen: veel plezier!

Cadeau Tip 1: ontbijten/brunchen/lunchen met zijn allen!

Samen eten, gezellig samen zijn zonder haast, heerlijk toch? Laat jouw creativiteit eens lekker los en maak een mooie tafel vol heerlijks. Kies jij voor een mooi ontbijt? Hiermee wordt het top: een extra large citruspers in retro look maar met modern gemak voor een flinke kan vol vers geperste jus. Voor de heerlijke geur in huis bak je flinterdunne wafeltjes (of gewoon wat dikkere koekjes natuurlijk, net wat jij wilt) met ons wafelijzer. Elektronisch, met instelbare thermostaat, veilig overal neer te zetten en geleverd inclusief toebehoor zoals spatel. De bakplaat neem je er gemakkelijk vanaf om af te wassen. Je kunt de pannenkoekjes zelfs vers bakken aan de Pinksterontbijttafel! Een kakelvers eitje hoort vast ook bij jouw Pinksterontbijt. Gemak dient de mens met onze eierkoker die 7 eitjes ineens aankan. In een handomdraai klaar! Als het ontbijt wat later in de ochtend plaatsvindt en nog wat grootser wordt aangepakt, dan noemen we het een brunch. Daarvoor halen we graag eens wat zwaarder geschut uit de kast. Wij tippen hier: de teppanyaki bakplaat. Je kunt er van alles en nog wat op bakken. Door ingebouwde thermostaat veilig en bovendien nauwelijks kans op aanbakken. Het overtollige vet loopt via een gootje weg voor een `magere´ brunch. Ook deze teppanyaki bakplaat is eenvoudig te reinigen doordat de meeste onderdelen eraf kunnen, inclusief de kabel. Deze bakplaat zet je gewoon midden op tafel of, als jij dat liever hebt, aan de zijlijn. Nog een stapje verder, van brunch naar lunch, ga je met een gourmetstel. Bijvoorbeeld met een gourmetstel dat geschikt is voor wel 6 personen. Met die handige kleine pannetjes onder de bakplaat en de bakplaat zelf voor de wat stevigere kost zoals een bieflapje. Uiteraard anti-aanbak en ook weer afneembare onderdelen voor de eenvoudige reiniging. Want uiteindelijk willen we graag iets leuks doen met Pinksteren en niet de halve dag in de keuken staan!

Cadeau Tip 2: weer de tuin in

Ondertussen is de zon gaan schijnen en met het buikje vol is het extra fijn om naar buiten te gaan. Het is best mogelijk dat in mei de temperaturen al zo hoog zijn dat je de zomer in de bol krijgt. Zwembadje dan maar? Kijk eens voor zomerse inspiratie en dagdromen naar onze zwembaden en toebehoor. Eenvoudig op te zetten dus je kunt snel in actie komen! Om het zwembad te vullen, raden wij een Cellfast EcoLight tuinslang aan. Met zijn lengte van 20 meter kom je ver, het materiaal is UV bestendig en gaat daardoor langer mee. Hij kan flinke temperatuurwisselingen aan en is intern algenbestendig. Een aanrader, juist zo vroeg in het seizoen. Als die eerste zon flink straalt, brandt ie ook behoorlijk. Een zonnebrand is snel opgelopen, voorzichtig dus. Zo na de winter is onze huid niet meer aan die zonnekracht gewend. Voor schaduw of beschutting heb je de keuze uit een partytent die reuze snel overeind staat zodat jouw Pinksterparty kan beginnen. Of neem zo´n trendy schaduwdoek. Bijvoorbeeld in taupe driehoek. Een mooie aanwinst in je tuin of op je balkon en hij is nog wasbaar in je wasmachine ook! Als extraatje, om jouw tuin of balkon klaar voor te maken voor tuinplezier, bieden wij gunstige en heel effectieve wespenvallen aan. Je zult er met Pinksteren nog weinig last van hebben, maar klaar is maar vast klaar, Misschien heb je nu zo hard gewerkt met opzetten zwembad, erin plonsen en gewoon gezellig met elkaar zijn, dat de honger al weer komt kijken. BBQ is altijd een goed idee! Met een elektrische BBQ sta je snel te grillen zonder veel gedoe. Leuk!

Cadeau Tip 3: Met Pinksteren naar een Festival of op de camping

We geven je verder beneden nog allerlei Pinkstertips: festivals en andere buitenactiviteiten om naartoe te gaan met Pinksteren. Bij deze cadeau tip vind je een selectie van cadeaus die je mee kunt nemen naar jouw uitjes. Om onderweg in retro feeling maar met digitale kwaliteit naar de radio te kunnen luisteren (veel Pinksterfestivals worden live uitgezonden) adviseren wij een DAB+ radio. Het is een handige, want draagbare radio met de mogelijkheid om wel 20 radiozenders op te slaan. Je kunt hem bovendien als wekker gebruiken inclusief sluimerfunctie. Zodat je de eerste act niet mist omdat je je verslaapt. De DAB+ radio is er in verschillende uitvoeringen zodat jouw smaak er beslist bij is. Om je bij te schijnen bieden wij een LED lantaarn aan die prachtig staat op elke campingtafel. Met handvat zodat je ´m eenvoudig meeneemt (handig als je in het donker over een terrein heen wilt lopen) of ophangt. Met warm licht voor de romantische sfeer. Natuurlijk neem jij prachtige pinksterfoto´s van alles wat je gaat bezien met Pinksteren. Neem gerust een selfiestick mee en denk ook aan een powerbank zodat je niet onverwacht zonder smartphonepower staat. De powerbank is er in verschillende uitvoeringen, waaronder als sleutelhanger. Neem een waterdichte smartphone hoes mee voor het geval er toch een plensbui komt, want ook die zien we helaas regelmatig met Pinksteren. Last but not least: de handventilator om verkoeling om warme Pinksterdagen te brengen; leuk en functioneel.

Pinksteren door de jaren heen

We beloofden een beetje meer inzicht te geven in wat Pinksteren eigenlijk inhoudt. Er zijn meerdere betekenissen die aan Pinksteren gegeven worden. Namelijk vanuit het jodendom bekeken en vanuit het christendom. Het jodendom sluit met Pinksteren het zogenoemde Pesach af. Dat is het einde van de joodse slavernij in Egypte. Dus zeg maar de bevrijding van het joodse volk uit de slavernij. Daar hoort de zo beroemde uittocht uit Egypte (Exodus) bij. Volgens de christenen heeft Pinksteren met god te maken. Ook als je niet of iets heel anders gelooft, herken je vast de drie-eenheid vader-zoon en heilige geest. Pinksteren verwijst naar dat laatste, de heilige geest dus. De sage gaat dat in de tijd van Jezus op aarde, zijn volgelingen bang waren. Ze hadden gezien wat er met Jezus gebeurde en maakten dat ze wegkwamen. God stuurde daarop zijn kracht, zijn heilige geest, zodat de volgelingen weer van Jezus durfden getuigen. Nog steeds wordt volgens traditie Pinksteren gevierd met een speciale Pinkster mis. Daarin wordt een Latijns lied gezongen dat het verhaal van Pinksteren vertelt.

Stromingen

Pinksteren heeft haar betekenis binnen de christelijke stroming behouden omdat Pinksteren het moment aangeeft waarop er bekeerlingen kwamen. Doordat de volgelingen van Jezus hun pleit hielden, volgden andere mensen hen weer. Zo ontstond de eerste christelijke gemeente. Deze beweging van volgelingen, is ook in de huidige tijd nog gaande. De traditie van Pinksteren, en dan vooral de vrije Pinkstermaandag, is nog steeds gebruik in veel landen. Veel Europese landen kennen de vrije Pinkstermaandag, zoals ook een aantal landen in Afrika. Er waren meerdere gewoonten verbonden aan Pinksteren die we nog maar deels in stand hebben gehouden. In de middeleeuwen hoorde er een week verplichte rust bij het Pinksterfeest. Dat is stilletjes ingekort naar twee dagen. In de kerken werden witte duiven losgelaten, iets dat tegenwoordig not done is. Er werden blaadjes van de pioenroos gestrooid. Soms zien we dit nog wel bij een Pinkstermis. Een gebruik dat lang bleef bestaan is om elkaar een Pinkstergroet te brengen. In de vorm van een kaartje bijvoorbeeld. Dat doen we tegenwoordig nagenoeg niet meer. Misschien een mooie gelegenheid om dit gebruik nieuw leven in te blazen?

Pinksteren anno nu

Het Pinksterweekend heeft door de jaren heen allerlei leuke activiteiten aan zich gebonden. En die hebben vaak genoeg helemaal niets met de kerkelijke gebruiken te maken. Veel feestelijkheden rondom Pinksteren worden buiten gehouden. Denk maar eens aan feesten van de schutterij, voorjaarskermissen, allerlei wedstrijden zoals wielerkoersen en nog veel meer voorjaarsfeesten. Al eeuwen lang feesten de mensen in het voorjaar. Daar worden allerlei redenen voor gegeven, maar wij zijn gewoon blij dat de winter voorbij is! Dit soort feesten is dynamisch, dus aan verandering onderhevig. Daarom zien we sommige feestelijkheden verdwijnen terwijl er weer nieuwe ontstaan. Soms komt een al afgeschaft feest weer terug, misschien in een modernere vorm.

Eropuit met Pinksteren

Tegenwoordig zien we dat veel mensen met Pinksteren op pad gaan. Een weekendje weg of een festival bezoeken. Er is dan ook veel keuze in Pinksteruitjes! We hebben ze voor jullie in 3 delen opgesomd: stappen, met de kleintjes en andere leuke dingen.

1. Stappen!

Paaskerels

Grappig om eens te beleven is een gebruik in het Twentse Ootmarsum. Daar is op tweede Pinksterdag al heel vroeg in de ochtend een bijzonder tafereel te bekijken. De zogenoemde Paaskerels stappen dan op de fiets (!) en rijden vanuit Ootmarsum naar Vasse om in de kerk aldaar de Pinkster mis bij te wonen. Dit gebruik vormt de afsluiting van (de vijftig dagen van) Pasen.

Park Brakkenstein

In Nijmegen vindt elk jaar met Pinksteren een driedaags muziek festival plaats. Geen kleintje, met zijn circa 20.000 bezoekers ieder jaar! Er is een veelheid aan muziekstijlen en genres te beluisteren. Het heet niet voor niets `Music Meeting´ en wil een internationaal muziekfestival zijn. Locatie: vooral Park Brakkenstein in Nijmegen. Er zijn diverse podia en vele programma´s. Extra leuk is dat er een talentenshow wordt gehouden voor kinderen maar ook voor semi- professionele of amateur muzikanten. Muziek op hoog niveau!

Pinkpop

Zeer bekend en graag bezocht door muziekliefhebbers uit de hele wereld is `Pinkpop´. In het Limburgse Landgraaf vindt een festival plaats, dat al sinds 1970 (ja, echt waar) een prachtig muziekfestival wordt gehouden, de eerste jaren overigen in Geleen. Oorspronkelijk heette het festival `Pop met Pinksteren´. Tegenwoordig komt het soms voor dat Pinkpop niet meer in het Pinsterweekend wordt gehouden maar er een ander weekend wordt gekozen zoals in 2016. Maar in 2017 werd het op 3 tot en met 5 juni gehouden, dus wel in het Pinksterweekend. In 2018 valt het festival op 15 t/m 17 juni, wederom niet met Pinksteren zelf. Er komen jaarlijks een kleine 70.000 mensen naar toe en het festival wordt alleen nog maar groter. Dus je gaat er niet alleen zijn. Pinkpop is het langslopende festival dat elk jaar opnieuw plaats vindt. De plek waarop is wel al eens veranderd. Tegenwoordig vind je Pinkpop op Megaland in Landgraaf, vroeger was dit een draf- en renbaan. Er zijn vier podia met diverse muziekstijlen en ondersteunt door 3FM. Leuk is dat ook aankomende mainstage artiesten en komen optreden. Trendspotting voor jou!

2. Met de kleintjes op een mooie Pinksterdag

Voor als jij met kleine kinderen op pad wilt… Als het kleintje nog erg klein is, valt het vaak niet mee om een uitstapje te vinden, dat je samen kunt ondernemen. Wij hebben er een aantal voor je bij elkaar gezet:
Bezoek een speeltuin

Die zijn er vast in jouw eigen buurt, maar het kan erg leuk zijn om juist eens een speeltuin te bezoeken die iets verder weg ligt. Wat dacht je ervan om een speelafspraak te regelen? Dat kan al vanaf dat jouw baby een paar maanden oud is; al gewoon naast elkaar liggen geeft lekker veel nieuwe indrukken. Bezoek een park, wandelen, picknick, eendjes kijken, natuur proeven. In een heemtuin kun je een grotere variëteit aan planten voelen, ruiken, plukken (en eten, extra leuk voor de voor peuters). Of ga naar een kinderboerderij bij jou in de buurt.

Het educatief uitje

Samen met jouw kleintje naar een bibliotheek waar je allerlei boekjes vindt met geluidjes, texturen, prenten….. Speciaal: De Vertelacademie Utrecht organiseert met regelmaat verhaalfeesten in haar bibliotheek, waar voorgelezen wordt! Bezoek een weekmarkt met al zijn geuren, kleuren, geluiden. De indrukken zijn legio, erg leuk en interessant.

Bijzondere uitjes met ukkies

Natuurspeeltuinen zoals ´t Klauterwoud in Oisterwijk; Waterspeeltuin zoals in het Vondelpark in Amsterdam; Drielandenpunt in Vaals met een klasse speeltuin, picknickweide en waterspeelplein; Natuur- en milieucentrum de IJzeren Man in Weert met een bijzondere `aaigang´ met opgezette dieren die geaaid mogen worden; Geitenboerderijen vind je door heel het land heen.

3. Andere leuke dingen om te doen met Pinksteren

Huifkartocht

Een tocht met een huifkar maken kan op vele plekken in Nederland.

Boottocht

Bijvoorbeeld in Giethoorn, door De Biesbos (met kano kan ook!), over de Maas vanuit o.a. Maastricht.

Markt

Er worden diverse braderieën en markten georganiseer in het Pinksterweekend: kijk in jouw omgeving of zoek een stad die je altijd al eens had willen bezoeken.

High Tea

Op een bijzondere locatie zoals in een voormalige watermolen, kasteel.

Dagje strand

Kan ook, de strandpaviljoens zijn weer open!

Blotevoetenwandeling

Helemaal van deze tijd en erg leuk voor het hele gezin. Als afsluiter van je Pinksterfeest of juist als vervanging ervan. Allerlei verschillende ondergronden onder je voeten voelen. Een weldadige belevenis! Je vindt Blotevoetenpaden door het hele land, bijvoorbeeld in Overveen, Hilversum, Brunssum, Breskens … Daar is vaak de mogelijkheid bij om een hapje en een drankje te serveren of zelf mee te brengen. Eigen gebakken crêpes misschien?

Klimpark of klimbos

Ze zijn er in het hele land. Bijvoorbeeld Klimkong in Overloon, Klimbos Veluwe of in Weert.

Kartbaan

Toch minder goed weer? Kijk eens naar een indoor locatie zoals een kartbaan of fun center in jouw omgeving of net over de grens zoals Racelandkart in het Belgische Meeuwen, AllinEcht in Echt, Silverstone in Amsterdam.

Wij wensen jou een fantastisch Pinksterfeest!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links