Hemelvaart

Met een beetje geluk is met Hemelvaart de lente al goed voelbaar en tovert een glimlach op je gezicht. Wel verschuift Hemelvaart omdat Pasen elk jaar anders valt. Het is wel altijd een donderdag. In 2018 valt Hemelvaart op 10 mei. Hemelvaart 2019 staat op 30 mei geboekt en in 2020 valt Hemelvaart op 21 mei. Tover jij Hemelvaart om tot een mooi lekker lang weekend met elkaar? dan helpen wij je daarbij graag op weg. Klik, neus, laat je inspireren met onze cadeautips en kijk verder onderaan naar leuke informatie rondom Hemelvaart inclusief fijne doe-tips. Hiermee verras jij jouw dierbaren beslist!

Top 3 Cadeaus voor Hemelvaart 2018

Op Hemelvaartsdag, het woord zegt het eigenlijk al, wordt herdacht dat Jezus naar de hemel opsteeg. Het verhaal vertelt dat dit zou zijn gebeurd op de veertigste dag na Pasen. Hemelvaart maakt, net als Pinksteren en Pasen, deel uit van de paascyclus die vijftig dagen duurt. Overigens valt Hemelvaart 10 dagen voor Pinksteren (nog zo´n mooie vrije dag). Want veel mensen nemen meteen ook de vrijdag vrij, zeker omdat veel basisscholen niet alleen Hemelvaartsdonderdag vrij geven maar meteen ook de vrijdag of zelfde de hele week! En dan krijgen we daar met Hemelvaart ook nog een vrije dag bij cadeau, zomaar, midden in de week! Misschien is dit voor de meeste mensen vooral de betekenis van hemelvaartdag, die extra vrije dag om iets leuks met je dierbaren samen te ondernemen. Hemelvaart heeft natuurlijk ook bekendheid door allerlei hemelvaart-activiteiten. Regionale feesten, plaatselijke tradities en grotere hemelvaart festivals en allerlei hemelvaartmarkten. Die gehouden worden op die fijne extra vrije dag dus. Maar uiteraard heeft Hemelvaart veel meer achtergrond. Wij vertellen er verder onderaan meer over. Maar eerst: we zochten een aantal mooie originele cadeaus voor jou, die jij kunt inzetten voor jouw plannen. Misschien heb jij nog geen heel eigen Hemelvaart ritueel vastgezet. Dan is hier jouw kans om jouw eigen Hemelvaarttraditie te starten! Of je bouwt natuurlijk voort op hetgeen jij al in jouw repertoire hebt. Wij dachten met jou mee en vormden een aantal categorieën met cadeau tips rondom leuke activiteiten die goed passen in deze voorjaarstijd en bij Hemelvaart of het Hemelvaart weekend in het bijzonder. Kijk maar snel wat jij zult gaan toepassen: veel plezier!

Hemelvaart cadeau Tip 1: Brunchen/Lunchen/of?

Gezellig samen - zijn zonder haast, heerlijk toch? Misschien doe jij dat graag terwijl je lekker samen aan tafel zit. Laat jouw creativiteit maar eens goed los en maak een mooie tafel vol heerlijks. Kies jij voor een mooie brunch? Hiermee wordt het top. Brunch, dat is toch een soort ontbijt maar dan wat later in de ochtend en een ietsepietsie grootster aangepakt? Daarvoor halen we graag eens wat zwaarder geschut uit de kast! Wij tippen hier: de Teppanyaki bakplaat. Je kunt er van alles en nog wat op bakken, ook bijvoorbeeld pannenkoekjes! Door ingebouwde thermostaat veilig en met nauwelijks kans op aanbakken. Deze Teppanyaki bakplaat is eenvoudig te reinigen doordat de meeste onderdelen eraf kunnen, ook de kabel. Deze bakplaat zet je handig aan de zijlijn of, als jij dat wilt, gewoon midden op tafel. Nog een stapje verder, van brunch naar lunch bijvoorbeeld, ga je met een gourmetstel. Bijvoorbeeld met een gourmetstel dat geschikt is voor wel 6 personen. Met de bakplaat zelf voor de wat steviger kost zoals een bieflapje en die handige kleine pannetjes onder de bakplaat. Uiteraard allemaal anti-aanbak en ook hier zijn de onderdelen los te halen voor de eenvoudige reiniging. Want uiteindelijk willen we graag iets leuks doen met Hemelvaart en niet urenlang in de keuken staan sloven! Of wat dacht je van een Fondue Deluxe? Ook leuk als combinatie met het gourmetstel. Deze fonduepan heeft plek voor zijn eigen dipsausjes; heel handig in deze meteen om zijn bolle buikje geplaatste praktische bakjes. Mocht je langer willen natafelen of een extraatje willen serveren, denk dan eens aan een popcorn automaat. Ruikt erg lekker en je kiest natuurlijk zelf voor jouw smaak (zoet, zout of misschien karamel, wat jij wilt). Meteen ook erg leuk voor als het weer iets minder uitvalt en je thuis bij de buis blijft.

Hemelvaart cadeau Tip 2: eindelijk weer de tuin in

Als in jouw Hemelvaart weekend de zon is gaan schijnen en je niet alleen maar op pad wilt gaan, dan is het extra fijn om naar buiten te gaan. Het is best mogelijk dat rond Hemelvaart de temperaturen al zo hoog zijn dat je de zomer in de bol krijgt. Zin om een zwembad op te zetten misschien? Kijk eens voor zomerse inspiratie en dagdromen naar onze zwembaden en toebehoor. Eenvoudig op te zetten dus je kunt snel in actie komen! Om het zwembad te vullen maak een goede keus met de Cellfast EcoLight tuinslang. Met zijn lengte van 20 meter kom je ver. Het UV bestendig materiaal gaat lang mee en kan flinke temperatuurwisselingen aan. Een aanrader, juist zo vroeg in het seizoen. Als je zin krijgt om je tuin aan te pakken, dan moet er vaak het een en ander gesnoeid worden. Tenslotte is het voorjaar daar voor de meeste planten de geschikte tijd voor. Wij tippen je voor deze praktische takkenschaar. Hij is geschikt voor het zwaardere snoeiwerk, dus voor dikkere takken. Met zijn lange handvat geeft hij de nodige hefboomwerking en krijgt hij menig boom klein. Na gedane arbeid is het goed rusten in een leuke hangmat, dus niet alle takken snoeien hoor! Als extraatje, om jouw tuin of balkon klaar voor te maken voor tuinplezier, bieden wij gunstige en heel effectieve wespenvallen aan. Je zult er met Hemelvaart nog weinig last van hebben, maar klaar is maar vast klaar! Zo stilaan wordt het donker en je zakt achterover om van je tuin te genieten. In alle rust en tussen leuke sfeerverlichting. De LED tuin verlichting op zonne-energie heeft de hele dag opgeladen en schenkt je nu zacht mistig-wit licht. Het flikkerende lichtje geeft het effect van een kaars met een brandtijd van circa 5 uren. Geniet ervan!

Hemelvaart cadeau Tip 3: met Hemelvaart naar een festival of op de camping

Je vindt verder beneden allerlei tips voor Hemelvaart uitjes: festivals en andere buitenactiviteiten om naartoe te gaan met de Hemelvaartdagen. Bij deze cadeau tip vind je een selectie van cadeaus die je mee kunt nemen naar jouw uitjes. Om onderweg in digitale kwaliteit met retro feeling naar de radio te kunnen luisteren (veel Hemelvaart festivals worden life uitgezonden) tippen wij deze DAB+ Radio. De handig draagbare radio heeft de mogelijkheid om wel 20 radiozenders op te slaan. Je kunt hem bovendien als wekker gebruiken; hij heeft zelfs een sluimerfunctie. We willen tenslotte niet dat je de eerste act van jouw festival mist omdat je je verslaapt! De DAB+ radio is er in verschillende uitvoeringen dus je vindt er beslist eentje naar jouw smaak. Om je bij te schijnen bieden wij een LED lantaarn aan die prachtig staat op elke campingtafel. Met handvat zodat je ´m eenvoudig meeneemt (handig als je in het donker over een terrein heen wilt lopen) of ophangt. Het zachte warme licht is sterk genoeg om bij te lezen maar verpest de romantische sfeer niet door te verblinden. Vind je deze verlichting niet voldoende, denk dan eens aan een bijverlichting op zonne-energie. Je krijgt daarmee een set van lamp plus zonnepaneel. Zo heb je gemakkelijk en zonder stopcontact prima verlichting bij de hand. Er zit een USB uitgang op zodat je hem ook kunt gebruiken om je smartphone op te laden. Je plaatst hem in of bij bijvoorbeeld jouw tuinhuis zodra je terug thuis bent, dat is mooi meegenomen. Natuurlijk neem jij prachtige hemelvaartfoto´s van alles wat je gaat bezien met Hemelvaart. Als je nou niet voor de bijverlichting kiest, vergeet dan de powerbank niet zodat je niet onverwacht zonder smartphonepower staat. De powerbank is er in verschillende uitvoeringen, waaronder zelfs als handige sleutelhanger.

De geschiedenis van Hemelvaart

Er zijn heel oude documenten en boeken behouden gebleven waarin al te lezen is dat Hemelvaart al heel lang gevierd wordt. Minstens al vanaf 400 jaar na Christus. Voor die tijd was Hemelvaart geen apart feest maar onderdeel van het pinksterfeest. Hemelvaart wordt vanaf ongeveer de Middeleeuwen als een heuse feestdag beschreven. In die tijd komen feesten sowieso stilaan echt op gang, in meer algemene zin. Er worden tradities ontwikkeld. Dat zien we dus ook terug bij Hemelvaart. Priesters hielden in de Middeleeuwen een soort wake ter ere van Hemelvaart. Dan werd de nacht voor Hemelvaart niet geslapen. Misschien werd die tijd gebruikt om te bezinnen, te herdenken of te bidden. Dat is niet helemaal duidelijk. Hemelvaartsdag wordt een soort afsluitend feest van de paasperiode. We zien dat symbolisch ook terug omdat de Paaskaars op Hemelvaart wordt gedoofd. In ieder geval ontstaan er tradities rondom Hemelvaart zoals dat de eerste fruitoogst van het jaar wordt gevierd. In Engeland bijvoorbeeld ontstaat een optocht ter ere van Hemelvaart maar misschien is het (ook) wel ter ere van het voorjaar, wie zal het zeggen. We kennen namelijk de meifeesten, echte lentefeesten.

Hemelvaart anno nu

Een traditie die zeer waarschijnlijk van de meifeesten af te leiden valt, is bijvoorbeeld het `dauwtrappen´, iets dat ook in Nederland in feite nog altijd wordt gedaan. Nog steeds trekken veel mensen er op Hemelvaartsdag vroeg op uit voor een wandeling of fietstocht. Maar het oorspronkelijke gebruik was om met blote voeten door het nog natte gras te dansen. Vaak ook zingend. In sommige gebieden wordt hier nog steeds naar verwezen als naar `hemelvaren´ en wordt dit ritueel met volksgeloof verbonden. Er zou namelijk een genezende werking uitgaan van het dauwtrappen. Misschien leuk om dit inmiddels wat in ongebruik geraakt ritueel nieuw leven in te blazen. Wel vroeg opstaan hoor, want anders is de dauw al verdampt. Kijk maar eens bij de doetips naar de blotevoetenwandeling! Vanuit het christelijk geloof ziet men een verband tussen het dauwtrappen en een processie die op de ochtend van Hemelvaart werd georganiseerd. Deze processie herinnert aan de tocht van Jezus naar de Olijfberg. In Amsterdam bijvoorbeeld zagen we nog tot in de negentiende eeuw dat er heel vroeg in de ochtend de stad uit werd gelopen en een soort picknick werd gehouden met zang en dans. Wel om negen uur terug zijn natuurlijk, want dan was er een mis bij te wonen. Tip: we zien ook wel dat de `vroeg op – wandelingen´ juist in stilte plaatshebben. Een soort bezinnende ontmoeting (als in niet moeten) met de natuur. Er gaan stemmen op dat dit zwijgen in ongebruik zou raken, maar het vindt juist veel navolging in die kringen waarbij aan persoonlijke ontwikkeling aandacht wordt gegeven. In deze hectische tijden is een moment van stilte een geschenk en voor veel mensen best lastig in te houden. Probeer het maar eens uit en laat je verrassen door wat er in jezelf opkomt! Met de jaren veranderen tradities. Zoals er culturele verschuivingen zijn doordat wij mensen ons verder ontwikkelen, zo zien we ook vieringen veranderen. Hemelvaart wordt tegenwoordig vooral gevierd door een dagje, weekend of zelfs een week erop uit te gaan.

Hemelvaart in andere landen

België kent veel tradities rondom Hemelvaart. De moeite om te bekijken is bijvoorbeeld de zogenoemde Heilig Bloedprocessie in Brugge. Een prachtige stad om te bezichtigen met vele traditionele winkeltjes in werkelijk prachtige (middeleeuwse) gebouwen. Het is al helemaal de moeite waard als deze processie plaatsvindt. Het is een heel oude processie, men heeft de oorsprong kunnen herleiden naar de dertiende eeuw! Het is een herdenking, niet alleen vanwege Hemelvaart maar ook omwille van ene Diederik van den Elzas. Dit was een graaf van Vlaanderen die na een (mislukte) kruistocht in 1150 een relikwie mee naar Brugge bracht. Een andere processie die ook erg de moeite waard is, vind je in het eveneens Belgische Mechelen. De `Hanswijkprocessie´ is ook al eeuwenoud, men zegt dat het ontstond in 1272. Het bijzondere verhaal erachter is dat de maagd Maria ervoor zorgde dat Mechelen geen last meer had van de pest en van onlusten. Als ruil beloofde de Mechelenaren om de processie te blijven houden. Ook Mechelen is een mooie stad die het bezoeken zeker waard is. Interessant is dat ook de Islam een Hemelvaartsdag kent. Wist je dat? Het is de dag waarop de profeet Mohammed (spiritueel) opsteeg naar de hemel om bij Allah zijn plaats in te nemen. Op zijn weg naar Allah kwam Mohammed een aantal bekenden tegen: Adam, Abraham, Mozes, Jezus en nog andere profeten. Mohammed zou zijn wijsheid en kennis bij Allah hebben aangevuld om daarna terug te keren naar de mensheid om deze kennis met de mensen te delen. In sommige moslimlanden wordt deze gebeurtenis gevierd.

Eropuit met Hemelvaart

Onder het kopje `Hemelvaart in andere landen´ vind je al twee mooie Belgische steden die zeer de moeite waard zijn om met Hemelvaart te bezoeken. Misschien krijgt jouw idee voor het vieren van Hemelvaart met al deze cadeaus en tips al meer vorm! Wij hopen in ieder geval dat je een mooie dag of een fijn weekend kunt maken met alle informatie die je hier krijgt en dat je volop aan de slag kunt met het maken van geschenkjes en plannen voor de hele dag. Neem rustig de tijd om op deze site te snuffelen naar het mooiste cadeau voor jou en jouw gezin of vrienden. Als je aan dit top cadeau jouw daginvulling koppelt, kan jullie dag of weekend niet meer stuk. Om je nog verder op weg te helpen, vind je hier een aantal uitstapjes en evenementen om met Hemelvaartsdag te bezoeken:
Muziek met Hemelvaart

Zoek eens uit of er bij jou in de buurt een hemelvaart concert gegeven wordt. Je vindt er beslist van groot tot klein. Wij tippen je alvast op deze jaarlijks terugkerende muziekfestivals. 1. Het Breda Jazz Festival dat al maar liefst sinds 1971 wordt georganiseerd. Je vindt het in de binnenstad van Breda (centrum). Het festival duurt enkele dagen, startend op Hemelvaartsdag en doorlopend tot en met de zondag. De muziek is uiteraard jazzy, van traditioneel jazz tot aanverwante muziekstijlen zoals Swing of Blues. 2. Dauwpop (je weet nu waar de naam vandaan komt!) in Hellendoorn. Het festival wordt gehouden op het terrein van Avonturenpark Hellendoorn. Dit festival heeft een brede line-up, van metal tot hiphop.

Braderie rondom Hemelvaart

Hemelvaart is een typische dag waarop door het hele land braderieën worden verzorgd. Vast ook bij jou in de buurt. Altijd goed! We tippen je voor een aantal: 1. Hemelvaart Feesten in Delden: kermis, oldtimershow en uiteraard braderie. 2. Valkenswaard in Hemelse Sferen (voor de naam alleen al zou je erheen gaan). 3. Wijchen met zijn kasteelfeesten inclusief braderij. 4. Een hele grote en bekende Hemelvaart braderie wordt elk jaar in het Limburgse Hoensbroek gehouden

Hemelvaart te paard

Traditie is ook dat er met Hemelvaart allerlei hippische evenementen worden georganiseerd. Daar vind je door het hele land vele voorbeelden van. We noemen: 1. Roden met haar eigen Volksvereniging Roden die prachtige happenings organiseert. Zoals met Hemelvaart het CH (concours Hippique) springen, dressuur en tuigpaarden. Met ponykeuring, ook leuk. 2. Bennekom voor dressuur, springen, mennen en tuigpaarden.

Hemelvaart Rondwandeling

Een educatieve rondwandeling past in elke stad, bij elk histories gebouw, bij grotten en parken. Met Hemelvaart ligt het voor de hand om een bestemming uit te zoeken die kerken open stelt en processies houdt. Kies jouw bestemming in jouw omgeving met zorg! Bijvoorbeeld een basiliek in een stad in jouw omgeving, of een klooster en de bijbehorende tuinen die vaak met hemelvaart een eerste keer van het seizoen worden opengesteld.

Blotevoetenwandeling

Dauwtrappen van deze tijd en erg leuk voor het hele gezin. Allerlei verschillende ondergronden onder je voeten voelen. Een weldadige belevenis! Je vindt Blotevoetenpaden door het hele land, bijvoorbeeld in Overveen, Hilversum, Brunssum, Breskens …

Wij wensen jou een fantastische Hemelvaart!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links