Carnaval cadeaus online bestellen

Alaaf! Het is carnaval: drie dagen hossen, springen, dansen, zingen. Wij vieren carnaval de dagen voor Aswoensdag, van zondag tot dinsdag. Die dag start de vastentijd, precies om 24.00 uur. Het is het begin van 40 dagen lang vasten in aanloop naar Pasen. Carnaval 2018 ligt al achter ons, maar in 2019 gaat het allemaal weer beginnen op 3 maart en het jaar erop start carnaval 2020 op zondag 23 februari. Ga je ook verkleed en met goede zin op pad in een optocht? Of misschien ben je liever onderweg als `Einzelgänger´, alleen dus? Hierna helpen we jou een sprankelende carnaval te maken! Alaaf, Helau en veel plezier!

Top 3 Carnaval 2019 cadeaus

Met carnaval kruipen veel mensen voor een paar dagen in een andere huid. Verkleed trekken we met een rugzak vol plezier door onze woonplaats of andere steden met een mooie cultuur rondom carnaval. Het carnaval is eigenlijk een rooms-katholiek feest. Een gebruik of eerder een ritueel dat uitgroeide tot een volksfeest, zeker in de gebieden beneden de grote rivieren. Hoewel carnaval officieel pas op de zondag begint, zien we dat in de praktijk al op de voorafgaande vrijdag het startsein voor de feestelijkheden wordt gegeven. De echte carnavalist start zelfs nog eerder, namelijk op de elfde van de elfde. Dat is op 11 november het jaar eerder. Daarmee duurt het “seizoen” bijna 3 maanden. Veel gebieden waar carnaval volop gevierd wordt, kennen een aantal gebruiken rondom carnaval waaraan veel mensen deelnemen. Zo trekken we met een groep vaak in een carnavalswagen rond in een carnaval optocht en maken er een mooi carnaval feest van! In de cadeau tips vind je daarom allerlei handige leukigheden voor de carnaval wagen, voor tijdens de optocht en om je huis mee te versieren. We doen er ook een paar mooie carnaval ideeën bij!

Cadeau Tip 1: Voor de carnavalswagen

Zeker wanneer je meeloopt met een nachtstoet, zoals bijvoorbeeld in de Limburgse steden Beek en Heerlen, is een mooi verlichte carnavalswagen een must. Kijk eens naar onze licht strips! Uiteraard LED, met afstandsbediening en in te stellen op wit of kleur en / of afwisselend in verschillende snelheden. Verkrijgbaar in bijvoorbeeld maar liefst vijf meter lang, dan kun je even voorruit! Veilig, want voor binnen en buiten gebruik geschikt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een lichtslang. Ze zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Neus gerust door de mogelijkheden voor de keuze die het best bij jouw doel past. Bijzonder en beslist prachtig op jouw carnavalswagen staat een ultrasoon watervernevelaar. Er zitten wisselende LEDjes in met kleurtjes. Je legt het apparaat in een bak met water. De benodigde hoeveelheid water valt reuze mee; apparaat moet tussen de twee en de vijf centimeter onder water staan. Dus je hoeft geen vijvers aan te leggen op jouw carnavalswagen! Wel blijven bijvullen want het apparaat verbruikt circa 150ml water per uur en dan nevelen maar! Door de rode, gele en blauwe lampjes ontstaat er een mystieke mist met mooie lichteffecten. Na carnaval is het apparaat trouwens prima in huis te gebruiken; de nevel verbetert het leefklimaat in huis behoorlijk! Denk ook eens aan een elektrische kachel. Want het kan behoorlijk koud worden met de carnaval!

Cadeau Tip 2: Tijdens de optocht

Wat je tijdens de optocht beslist wilt kunnen doen, is mooie foto´s maken van alle kleurrijke taferelen die je tegenkomt. Zoals jij en jouw vrienden nu uitgedost zijn, dat zie je immers maar eens per jaar. Dus ga goed voorbereid op pad. We trekken door de carnavaleske straten en nemen mee … Onze smartphone in een waterdichte hoes! Wij adviseren ter bescherming van de mobiele telefoon onze smartphonetas met aansluiting voor hoofdtelefoon. Geen probleem als jouw phone in de waterbak van de vernevelaar valt! Het tasje is waterdicht tot wel drie meter. Er zit een praktische draagriem bij, dat is extra veilig. Verder nemen we mee: een selfiestick. Neem er één met afstandsbediening! Zo zijn goede foto´s altijd mogelijk, zelfs als je achter een hele rij publiek probeert om de optocht te vereeuwigen. Na uren hossen raakt ook de beste telefoon wel eens leeg. Geen nood: neem een powerbank mee, wij bieden diverse soorten aan. Bijvoorbeeld in de vorm van een handige sleutelhanger. Best om meteen ook een USB stick mee te nemen zodat je direct jouw mooiste carnaval foto´s op kunt slaan! Ze zijn er in allerlei geinige `jasjes´ dus ze kunnen meteen ook dienen als versiering op je carnavals kleding! Om jezelf goed hoorbaar te maken, neem je deze megafoon mee. Stoer! Erg leuk is dat er een sirene op zit! Zo kun jij de aandacht op jezelf of op jouw groep richten tot wel 50 meter ver weg. Voor de meer verantwoordelijke types onder ons adviseren wij een alcoholtester. Bijvoorbeeld als sleutelhanger. Altijd handig, makkelijk afleesbaar door de kleurindicator, zodat je in een oogopslag ziet of het alcoholniveau binnen de perken is gebleven. Niet nodig? Je kunt hem ook als zaklamp gebruiken.

Cadeau Tip 3: Aan je (t)huis

Misschien ga jij niet veel thuis zijn tijdens carnaval 2019! Maar toch, alle tips voor de carnavalswagen, passen natuurlijk ook prima aan en om jouw huis. Als extraatje bieden wij speciaal voor jouw thuis een LED solar ketting aan. Je zet hem in je tuin of op je balkon en is, heel praktisch, in het bijzonder geschikt voor in de winter. 2,7 Meter snoer geeft jou 20 balletjes in verschillende kleurtjes. Handig voor de plekken waar je geen stopcontact ter beschikking hebt. Of kies voor fraaie feestverlichting in meer traditionele peervorm. Wel LED, maar lijkt gloeilamp, leuk! Vrolijke kleuren die het zowel binnen als buiten prima doen.

De geschiedenis van carnaval

Oorspronkelijk werd carnaval in Nederland alleen in het zuidelijk deel van het land gevierd. Samen met onze Belgische en Duitse buren hosten de Limburgers en de Brabanders er vrolijk op los. Echter: ook bijvoorbeeld Gelderland en de Achterhoek, maar ook (delen van) Zeeland en Friesland kennen een rijke carnavalstraditie. Ondertussen hebben ook andere Nederlanders het feest voor zich ontdekt. Gezellig! Carnaval is best een intensief gebeuren. Want de carnavals optochten en de daarin optredende groepen met hun vaak heel erg mooie uitdossingen en wagens, ontstaan niet vanzelf. Daar wordt hard aan gewerkt! De start van het carnaval seizoen is officieel op de elfde van de elfde, 11 november dus. Vanaf dan wordt er veel tijd, energie en animo gestoken in alles rondom het carnavalsfeest. Veel carnavalsvierders doen dit als lid van een carnavalsvereniging. Er bestaan er vele en samen zorgen de verenigingen ervoor dat ook carnaval 2019 weer een mooi carnavalsfeest wordt.

Duvel uit de doos

Hoewel we zien dat carnaval een rooms-katholieke oorsprong heeft, worden er ook heidense achtergronden vermoed. Het zou volgens deze kijk gaan om een lentefeest. Met bijbehorende vruchtbaarheidsrituelen. Zie het alsof de winter weggejaagd moest worden zodat de meer vruchtbare tijden van het voorjaar weer kunnen bestaan. Men gaat er vanuit dat de roomse kerk zo rond de middeleeuwen hierin een gelegenheid zag om een heidens feest om te zetten naar een kerkelijk gebruik. Maar er zijn ook redenen om te geloven dat het al van oorsprong om een katholiek feest ging. De mensen moesten volgens de kerk overtuigd worden dat het aardse leven soms erg duivels leek en dat dit afgewezen behoorde te worden. De kerk stimuleerde haar volgelingen om eens flink de beest uit te hangen gedurende de dagen die voorafgaan aan de 40 dagen vasten (die op hun beurt weer voorafgaan aan Pasen). Al dat gefeest deed erg denken aan duivels werk met zijn heksen, narren en andere anti-christ figuren. Daar moesten de mensen dan zo van schrikken dat ze als vrome godsvruchtige mensen wilden leven. Zou het gewerkt hebben?

Carnaval anno nu

Het mag wel gezegd dat het carnaval van tegenwoordig toch vooral om een flink feestje gaat en minder om achterliggende (geloofs)overtuigingen. De afgelopen jaren zagen we helaas dat het aantal wagens in de optochten afnam. Ook de kwaliteit van de wagens lijkt minder. Ze zijn minder groot, minder goed gevuld, wat minder spectaculair en de deelnemende groepen bestaan vaak uit minder mensen. We zien hier een aantal redenen voor. Allereerst: carnaval groots vieren kost tijd. Want het maken van wagens, kostuums en toebehoor kost tijd. Vaak veel tijd. Vanaf november wordt er wekelijks bijeengekomen, vaak zelfs meerdere keren per week. In onze drukke levens heeft niet iedereen hier gelegenheid, zin en ruimte voor. Andere bezigheden gaan vaak – noodgedwongen - voor. Bovendien kun je je wel voorstellen dat al deze carnavals benodigdheden soms veel geld kosten. De leden van de carnavalsverenigingen kunnen vaak niet zelf alle kosten dragen. Dus wordt al van oudsher met sponsors gewerkt. Als er minder aandacht voor de stoeten is, wordt de waarde ervan voor sponsoren ook wat minder. Of misschien moeten bedrijven zelf simpelweg beter op de kleintjes letten en worden dit soort uitgaven het eerst bevroren. Het is niet helemaal duidelijk. Het lijkt er hoe dan ook op dat sponsors niet meer zo heel snel een carnavalsvereniging of een wagen sponsoren.

Nonnevotten en narrenmutsen

We zien dit ook terug aan het gooigoed. Het is namelijk een heel gewaardeerd gebruik dat er vanaf de wagens, zeker vanaf de grotere en de prinsenwagens, van alles aan het publiek gegeven wordt. Het is deels streekgebonden wat er vanaf de wagens het publiek in gegooid wordt, maar sinaasappels en allerlei snoepgoed zien we vaak. Ook gebak, zoals bijvoorbeeld de beroemde “nonnevotten” in Sittard, is een bekende (het recept vind je verder onderaan). Zeker in de grote optochten worden er ook carnavals cadeautjes gegooid. Van pennen tot sleutelhangers tot zelfs paraplus en complete goody bags; het is er allemaal bij. Als er sponsors gevonden worden! De prinsenwagen is de wagen waarop prins carnaval wordt rondgereden. Deze legendarische figuur is deel van het hele carnavalsritueel. Hij neemt gedurende de drie carnavalsdagen als het ware even de macht over in de gemeenschap waarbinnen hij (en zij) gekozen werd. Er is meestal ook een kinder-prinsenpaar. Feitelijk wordt er gedurende carnaval gevierd dat het prinsenpaar hun tijdelijke rijk vestigt. Met recht een narrenrijk! Traditioneel zien we veel carnavalisten die zich als clowns en narren, heksen, boeren in kielen en bijvoorbeeld als ambachtslui verkleden. Alle mogelijke feestzalen, cafés en andere publieke ruimten worden versierd met maskers, serpentines, narrenmutsen, muziekinstrumentjes zoals tamboerijn en trom. Er is overal muziek en die muziek is onmiskenbaar carnaval muziek. Live gespeeld, of via opnames. Vaak wordt er in het plaatselijk dialect gezongen maar soms worden caravals liedjes zelfs een hit door heel Nederland heen.

Carnaval in andere landen

We zagen al dat onze buurlanden ook carnaval vieren. België kent prachtige carnavalsstoeten. Duitsland laat op de carnavalsdagen haar optochten op tv zien. Met name de grotere steden zoals Keulen kennen een rijke traditie rondom carnaval. Ook een land als Uruguay kent carnaval. Zij feesten wel 40 dagen lang! Wat een volhouders! Er worden wekenlang optochten en andere activiteiten gehouden waarbij zelfs prijzen gewonnen kunnen worden. In het door Nederland beïnvloede deel van de Cariben kent men heel kleurige stoeten. Echte praalwagens met live spelende bands zodat de bevolking kan dansen op hun meeslepende muziek met de typische Caribian beat. Deze manier van carnaval vieren lijkt wel op de Zuid-Amerikaanse variant waarvan iedereen wel eens gehoord heeft. In Rio de Janeiro vindt bijvoorbeeld het grootste straatcarnaval ter wereld plaats. Geweldige stoeten met enorme wagens en reuzegrote groepen in exotische kleding. Dansen, dansen en nog eens dansen! Als laatste noemen we het carnaval van Venetië. Ietsje minder uitbundig maar wel erg mooi. Het leeft nog steeds en verrwijst met zijn meer barokke stijl naar vroegere tijden van enorme welvaart in Venetië. Je hebt vast wel eens de typische maskers gezien en de wijde hoepel jurken. Er zijn echte kunstwerkjes bij! Leuk om te weten is dat er een paar carnavals zijn geplaatst op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO: In Bolivia is dat het Carnaval van Oruro, in carnaval van Binche in België, het carnaval van Barranquilla Colombia, het Carnaval Aalst in België en het Carnaval de Negros y Blancos uit Pasto, Colombia.

Must-do met Carnaval

Wij gunnen jou het recept van de Sittardse nonnevotten: laat het je smaken. Bovendien zochten we voor jou een aantal bijzondere carnavaleske bezienswaardigheden op. Erg de moeite van het bezoeken waard!

Recept voor Nonnevotten

Nonnevotten; een echt Limburgse lekkernij. Wat: beetje zout, eetlepel suiker (+ extra: grofkorrelige suiker om na bakken eroverheen te strooien), frituurolie, 65gr boter, 125ml lauwwarme melk, 12gr gist, 20gr witte basterdsuiker en 250gr bloem. Hoe: bloem met zout en suiker mengen, maak kuiltje in midden, gist in de lauwe melk oplossen en daarna in kuiltje gieten. Boter smelten en toevoegen. Kneden maar! Laat 1 uurtje rijzen! Nu nog eens goed door kneden en dunne rolletjes maken. Leg daar dan een knoop in! Bak de nonnevotten goudbruin in het hete frituurvet (180°C). Haal ze wanneer ze nog warm zijn door de suiker. Smakelijk!

Buutereednen oftewel Tonproaten

Een mooi carnavalsgebruik is het zogenoemde Buutereednen. In Brabant kennen we dit onder de naam Tonproaten. Hierbij maken sprekers uit de streek grollen en grappen, veelal met onderwerpen over het lokale bestuur, sociale thema´s en andere onderwerpen die de mensen op dat moment bezig houden. Erg leuk! Er zijn zulke goede Buutereedners of Tonproaters dat hun act opgenomen wordt. Het loont erg de moeite om zo´n voorstelling bij te wonen. Kijk in jouw omgeving of bij de stad of streek die je graag eens met carnaval wilt bezoeken, wie waar optreedt.

Bezoek een echte carnavalsstad

Breda wordt tijdens carnaval Kielegat genoemd en kent op haar Grote Markt een spetterend carnavalsfeest. Op zondag vindt er de kinderoptocht plaats, de zogenoemde Brakkensliert. Erg de moeite waard! Den Bosch kent een geinig gebruik met de naam Veurgevelversierwedstrijd. Den Bosch heet tijdens carnaval Oeteldonk en staat zo ook bewegwijzerd. Dan weet je dat maar vast, je zou er zo voorbij rijden… De Grote Optocht is op carnavalsmaandag en altijd erg mooi. Maastricht geldt als dé carnavalsstad van Nederland en doet er alles aan om die naam waar te maken. De Tempeleers is één van de grootste nog actieve carnavalsverenigingen en werkt keihard aan een prachtig feest. Bijzonder is het Zate Hermeniekesconcours. Maar ook de familie optocht is zeker de moeite waard! Wil je tijdens carnaval in Maastricht of omgeving overnachten, boek wel tijdig, want het is een heel populaire bestemming en vol=vol! Natuurlijk zijn er nog veel meer steden de moeite waard om er carnaval te vieren, maar helaas, we kunnen ze niet allemaal noemen….Tilburg, Utrecht, Sittard, in België: Hasselt en Maaseik, in Duitsland: Aken en Düsseldorf en en en …

Wij wensen jou een fantastisch carnavalsfeest!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links