Bevrijdingsdag

Welkom, fijn dat je meekijkt bij ons Bevrijdingsdag item. We staan ieder jaar op 5 mei in herdenking stil bij belangrijke waarden voor de mensheid. Waarden zoals vrijheid, mensenrechten en democratie. Wij gunnen jou een vrije dag, een mooi festival, alles wat jij met Bevrijdingsdag wilt doe. Daarom zochten we een aantal leuke cadeau tips bij elkaar. Kom bij elkaar met jouw dierbaren, of gebruik deze dag voor zelfreflectie. Misschien benut je deze dag om met elkaar te bespreken wat jullie belangrijke waarden in het leven vinden en hoe je die te pakken krijgt en behoudt in jouw leven. Heb plezier, en bezin.

Top 4 Bevrijdingsdag cadeaus

De bevrijding van Nederland is natuurlijk kern van onze viering van Bevrijdingsdag, maar de achterliggende waarden mogen we zeker niet vergeten. Juist nu met het verstrijken van de jaren haast onvermijdelijk blijkt dat de herinneringen aan de WOII (en andere oorlogen) meer en meer naar de achtergrond verschuiven. We staan stil bij een zwaarwegende gebeurtenis in de vaderlandse geschiedenis. Op 5 mei 1945 werd Nederland bevrijd van de Duitse bezetting na jaren van verbitterde oorlog. In die tijd hoorde het toenmalige Nederlands Indië bij ons land en ook de bevrijding daarvan wordt op 5 mei meegenomen (al is er een extra dag voor, een tweede Bevrijdingsdag, zie verder beneden). Je vindt verder hierna een korte impressie van wat er op Bevrijdingsdag in 1945 gebeurde. Het gaat om overgave (capituleren in oorlogstermen) en om het kunnen beginnen met wederopbouw. Hoop, het verwerken van heel veel verlies, terug vertrouwen krijgen in de mensheid en het leven. Pittige dingen dus. Daarom vieren wij. Vieren het leven, vieren het feit dat wij in (relatieve) vrijheid leven, ook al zijn er dreigingen. Want die zijn er altijd wel, we zijn tenslotte mensen. Mensen die er blijkbaar erg veel moeite mee hebben om in vrede met elkaar te leven, om ego´s eens te parkeren en in liefdevol mededogen naar elkaar te kijken. Om winstbejag en opportunisme voor de verandering eens niet al onze handelingen te laten bepalen. Als we met Bevrijdingsdag vrijheid vieren, hoort een stukje bezinning daar ook bij. Misschien denken we eens extra na over hoe wij in onze eigen kleine kring (en maak die zo groot als jij kunt en wilt) invloed hebben. Zet de toon, kies voor hoe jij wilt leven, welke impact jij wil hebben. Zet misschien gewoon eens het nieuws uit en leef. Wij dachten na over waar we jou een plezier mee zouden kunnen doen. Hoe zou jij jouw Bevrijdingsdag zoal kunnen invullen? We kwamen tot een drietal categorieën met een extraatje als vierde tip er achteraan. Je ziet voor de hand liggende ideeën maar ook een meer bijzondere. Wij wensen jou er veel plezier en tevredenheid mee!

Bevrijdingsdag cadeau Tip 1: Bevrijdingsfestival

De nationale viering van Bevrijdingsdag wordt steeds in vijftien provinciale steden gehouden. En die houden allemaal hun eigen bevrijdingsfestival. Dus je kunt uitzoeken waar je naartoe wilt! We noemen een paar grote festivals ter ere van Bevrijdingsdag: in Haarlem (Haarlemmerhout) vind je Bevrijdingspop en in het Overijsselse Zwolle het Bevrijdingsfestival. Uiteraard kunnen de grote steden er ook wat van: Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, overal Bevrijdingsdag troef! Leuk om te weten is dat er sinds 1991 elk jaar op vier en vijf mei een Nederlandse artiest wordt gekozen die wordt benoemd tot `Ambassadeur van de Vrijheid´. Deze persoon wordt per helikopter van festival naar festival gebracht. Dus wie weet zie je net dat moment tijdens jouw uitje. Als cadeau tips voor een bevrijdingsfestival denken wij deze keer vooral aan smartphone toebehoor. Want er is veel te zien en te beleven op de festivals en je neemt er beslist foto´s of video´s om jouw herinneringen vast te leggen. En om te laten zien aan degenen die mee zijn geweest wat ze zoal gemist hebben. Mooi om bij na te bespreken. Om jouw opnames zo optimaal mogelijk te kunnen maken zorg je dat je tas gepakt is met een selfiestick. Zo kun je jouw foto met een beroemdheid of met andere feestvierders het mooist maken. Voor het geval het zonnetje verstek laat gaan maar daarvoor in de plaats de regen volop stroomt (of het bier, dat over je heen wordt gegooid), adviseren wij een waterdichte smartphone tas. Veilig, handig, praktisch en beslist slim. Zodat je geen risico loopt op een lege batterij, neem je jouw powerbank mee. Hiermee laad je altijd makkelijk jouw smartphone op of stel je jouw powerbank beschikbaar aan anderen. Dat is ook een vorm van mededogen! Neem er één met twee USB-ingangen, dan laad je twee smartphones tegelijk op. Of kies voor de handige sleutelhanger variant. Lekker klein, niettemin effectief en jouw sleutels duidelijk zichtbaar in je grote tas.

Bevrijdingsdag cadeau Tip 2: Lekker thuis

Nou is het natuurlijk best denkbaar dat je wel vrij bent met Bevrijdingsdag, maar helemaal geen zin of gelegenheid hebt om naar een bevrijdingsfestival of bevrijdingsfeest te gaan. Wij bedachten dat in de maand mei het weer soms al echt zomers kan zijn. Dus wie weet nodig jij vrienden uit en vier jij jouw eigen bevrijdingsfeestje in je eigen tuin. Bevrijdingsdag geeft Food for Thought genoeg om een middag en / of avond door te brengen. Samen praten over wat je bezig houdt, chillen, een hapje eten. En misschien ook nog een paar klusjes klaren. Want een handje hulp geeft soms net de doorslag om eindelijk die klus te doen, die al zo lang ligt te wachten. Hulpvaardigheid kan een prachtige toevoeging zijn aan de vastgestelde waardes van Bevrijdingsdag, zoals vrijheid, dus kom maar op! Misschien wil je toch nog die ene boom snoeien voordat het te laat in het seizoen is. Wij tippen je voor deze mooie takken/snoeischaar. Zo kom je overal goed bij en vlijmscherp is het zó gebeurd. Of zet het zwembad op. Met deze lukt dat razendsnel! En we tippen er meteen deze top tuinslang bij om het zwembad snel mee te vullen. Oersterk, UV bestendig en lastig voor algen om zich in vast te zetten. Zo, het werk zit erop, het is fijn uitrusten na gedane arbeid! BBQ erbij misschien? Kijk maar eens naar welke jouw voorkeur heeft. Op kolen, elektrisch, groot, klein. Of mooi en luxe als stoere rookoven / BBQ kombinatie! Ze zijn er allemaal. Neem er anders meteen een handige BBQ set en een BBQ schoonmaakborstel bij. Eet smakelijk! Extra Bevrijdingsdag chill-tip: deze stoere hangmat! Muziekje erbij (kijk ook eens naar draadloze speakers en radio´s, ze zijn er volop, zodat je het Bevrijdingsdag concert kunt beluisteren, lees er verderop over), drankje in de hand!

Bevrijdingsdag cadeau Tip 3: goed moment voor grote schoonmaak

Chaos om ons heen, geeft chaos in ons hoofd. Het kan zo goed voelen om eens flink huis te houden. Alleen of met anderen samen. Daarom dachten wij aan deze Bevrijdingsdag als aan een mogelijkheid om bevrijding breder te zien. Bevrijd jezelf van chaos, van oude ballast. Terwijl je werkt aan ruimte en overzichtelijkheid om je heen, werk je ook aan bevrijding in jezelf. Je kunt heerlijk nadenken, ook over zwaardere onderwerpen zoals onderdrukking en geweld. En als je met meerderen de schouders onder de klus zet, geeft deze Bevrijdingsdag gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Welke waarden zijn voor jou belangrijk? Waar loop jij zoal tegenaan in je leven? Samen bomen geeft nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden. Enthousiasme, hoop dat je verandering kunt bewerken als je dat wilt, respect voor elkaars ideeën: terwijl je aan de slag bent, bereik je zo een heleboel. Bevrijdingsdag goed besteed, zo menen wij. Daarom tippen we je op helpers in huis die jouw schoonmaak gemakkelijker maken. Voor de lastig te bereiken plekjes zoals in een bergkast of op de trap, tippen we deze krachtige handstofzuiger. Lekker licht, met bevestiging om aan de muur op te hangen en ook erg handig voor een snelle stofzuig klus tussendoor. De grotere oppervlakten doe je (bijna) met plezier met deze stofzuiger. Uiteraard zonder stofzuigerzak. Ook bijzonder prettig om bij (uh, in) de hand te hebben, is deze stoomreiniger. Desinfecteert door zijn hoge temperatuur stoom en helpt je met flinke druk ook de moeilijkste viezigheden weg te krijgen. En als je kleinere dingen eens goed wilt reinigen zoals bijvoorbeeld een bril of een sieraad, gebruik dan deze ultrasoon reiniger. Handig, snel, schoon en toch zacht voor je dierbare kostbaarheden.

Bevrijdingsdag cadeau Tip 4: de Nederlandse vlag

Dat hoort nou echt bij Bevrijdingsdag: het uithangen van de (Nederlandse) vlag. Je vindt hem daarom bij ons. Daar zit best een bijzonder gebruik achter. De Nederlandse vlag hangt namelijk op vijf mei van zonsopgang tot zonsondergang. Mooi hoog in de top van de mast. Veel mensen hebben een oranje wimpel bij hun vlag, maar die hoort er met Bevrijdingsdag nou juist NIET bij. In plaats daarvan is er een speciale wimpel voor Bevrijdingsdag: de Vier Vrijheid wimpel. Dat is een witte wimpel met het rood-met-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur, samen met de tekst: `Vier Vrijheid´. Als je dat liever hebt, kun je ook de Nederlandse vlag combineren met de vlag van jouw provincie of gemeente. Misschien voel jij een verbondenheid met een ander land dat ook bevrijd werd; dan mag je ook de vlag van dat bevrijde land erbij hangen. Als je dan de `Vier Vrijheid´ wimpel hebt aangeschaft, dan vind je het vast fijn dat hij nog eens van zolder mag, namelijk op 15 augustus. Dat is de dag waarop de herdenking van slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië worden herdacht, samen met de bevrijding van Nederlands Indië op, inderdaad, 15 augustus.

De geschiedenis van Bevrijdingsdag

We schrijven 4 mei 1945 en eindelijk geeft Duitsland op. De dag erna, 5 mei dus, laat de Canadese generaal Foulkes dwingend de Duitse opperbevelhebber Blaskowitz bij zich komen. Ze ontmoeten elkaar in Wageningen. Die dag wordt er net zo dwingend besproken hoe verder te gaan met de afhandeling en uitwerking van de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland. Het is gedaan … Er wordt een herdenkingsdag bepaald, 5 mei wordt Bevrijdingsdag. Deze Bevrijdingsdag zal voortaan elke vijf jaren gevierd worden. Het duurt tot 1990 voordat 5 mei een nationale feestdag wordt, met een jaarlijks herdenkingsmoment. Het is geen dwingend vrije dag. Of dit voor jou zo is, hangt af van wat hierover in de cao is afgesproken. Geen cao? Dan bepaalt de baas. De overheidsdiensten hebben in ieder geval een vrije dag op 5 mei. We zien toch wel navolging in het bedrijfsleven, al lijkt het elk jaar wel minder te worden. Ergens wel logisch, tijd doet vergeten. Toch, vergeten mogen we nou net niet! Zeker in deze bedreigende tijden, nietwaar? Dus laten we (opnieuw) aandacht besteden aan de vieringen die door het hele land worden georganiseerd. Vaak zien we bevrijdingsvuren in grotere plaatsen, vaak verbonden aan herdenkingsmonumenten. We noemen deze ook wel oorlogsmonumenten. We herdenken naast het terug krijgen van vrijheid, ook de gevallenen. Wageningen ontsteekt als spil-stad (zie eerder) ieder jaar om middernacht het bevrijdingsvuur. Van hieruit gaan lopers met fakkels op pad naar hun woonplaats. Gebruik is verder dat er in de hoofdstad van een nader te kiezen provincie, de officiële opening van Bevrijdingsdag plaats heeft. Dit neemt onze minister-president voor zijn rekening. In 2016 was dit Groningen, in 2015 bijvoorbeeld, Vlissingen. Er is een Nationaal Comité dat een spreker uitnodigt om de 5 mei lezing te houden. En er wordt nog veel meer georganiseerd rondom de thema´s vrijheid, bevrijding en onvrijheid.

Bevrijdingsdag in andere landen

Bevrijdingsdag wordt in andere landen wel V-day genoemd. Van Victory of Europe Day. Andere Europese Landen vieren Victory of Europe Day op 8 mei, aangezien dit de dag is waarop Duitsland officieel capituleerde. Ook al waren de meeste landen al eerder ontzet. We kennen ook nog de Dag van de Overwinning. Dit vieren de bewoners van de voormalige Oostbloklanden op 9 mei. In Europa was op die dag de Tweede Wereldoorlog al afgelopen, maar over de hele wereld bezien, was pas bij de overgave van Japan, de tweede Wereldoorlog echt voorbij. En dat gebeurde pas op 15 augustus, je kwam die datum eerder al tegen bij de viering van Bevrijdingsdag in voormalig Nederlands Indië. De echte schriftelijke capitulatie van Japan gebeurde op 2 september. Dit is dan ook de datum die als Victory of Japan Day wordt gehouden, voor landen die in het Aziatische deel van de wereld betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog.

Eropuit op Bevrijdingsdag

Je kon bij Bevrijdingsdag cadeau tip 1 al lezen over festivals en feesten ter ere van Bevrijdingsdag. Behalve dergelijke festivals zijn er nog meer bijzondere activiteiten te bezoeken, die speciaal voor en enkel op Bevrijdingsdag, worden georganiseerd. We noemen er 3.

Bevrijdingsfestivals

De Bevrijdingsfestivals worden zoals we al vertelden op meerdere locaties in Nederland tegelijk gehouden. Allemaal tezamen trekken deze festivals honderdduizenden bezoekers. Samen vormen de festivals het grootste muziekevenement van Nederland. Uiteraard ter herinnering van de bevrijding van ons land. Stel je maar eens voor dat er meer dan twee honderd artiesten in den lande optreden, op ongeveer veertig podia. De festivals zijn vrij toegankelijk dus werkelijk voor iedereen te bezoeken. En zo hoort dat ook wanneer de achterliggende gedachte vrijheid en ook eenheid of saamhorigheid is. Verdriet verbindt … We noemden het Nationaal Comité al eerder en op deze plek sturen wij een dankjewel aan deze organisatie die de kosten en de organisatie van al de mooie initiatieven rondom Bevrijdingsdag voor haar rekening neemt. Het is een prachtige traditie waarmee aandacht wordt gevraagd voor belangrijke zaken als onvrijheid, mensenrechten en oorlogen op die plekken waar het helaas nog speelt.

Bevrijdingsdefilé

Op 5 mei wordt er in Wageningen het Bevrijdingsdefilé gehouden. Hiermee wordt de hierboven besproken capitulatie herdacht zoals ook Bevrijdingsdag zelf. Ieder jaar heeft een ander thema, maar altijd met medewerking van Nederlandse veteranen die vanaf 1945 ergens op de wereld actief zijn geweest. Je ziet er zo´n 2000 veteranen in vol ornaat. Imposant om te bedenken dat deze mensen in de Tweede Wereldoorlog, in Vietnam, in Korea, Bosnië, Irak, Afghanistan uitgezonden zijn geweest. Organisaties zoals War Child en UNICEF en Amnesty International dragen ook altijd hun steentje aan dit evenement bij. Zeker de moeite waard om op je Bucket List te zetten!

5 mei Concert

Ook mooi om bij te wonen is het 5-meiconcert in Amsterdam. Het wordt ook uitgezonden op TV, maar de sfeer proef je toch het best als je er bij bent. Dat doen ook de Koning en Koningin, dus je hebt de kans een glimp van ons Koningspaar op te vangen. Het concert vindt plaats op de Magere Brug over de Amstel. Mooi verlicht, echt een imposant Bevrijdingsdag concert.

Wij wensen jou een fantastische en waardevolle Bevrijdingsdag toe!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links