Olympische Spelen

De Olympische Spelen vormen een prachtig evenement waar heel veel sportliefhebbers steeds weer reikhalzend naar uit kijken. Het is een reusachtig internationaal sport event dat zowel een winterse als een zomerse editie kent. Bovendien is er een Paralympische variant die gehouden wordt in hetzelfde jaar als het Olympische Zomerspelen. De eerste keer dat de Olympische Spelen op deze manier werden georganiseerd, was in 1896. Dat de Spelen eigenlijk al veel eerder ontstonden, en nog veel meer wetenswaardigheden rondom deze bijzondere wedstrijden op het allerhoogste niveau, lees je verder beneden.

Top cadeaus voor de Olympische Spelen 2020

Zowel de Olympische Zomerspelen als de Olympische Winterspelen, die dus samen de Olympische Spelen vormen, worden om de vier jaar gehouden. We kennen dit systeem ook bijvoorbeeld van de Wereldkampioenschappen Voetbal. Op deze manier lukt het om in het ene jaar Zomerspelen te organiseren waarna er ongeveer anderhalf jaar later Winterspelen worden gehouden. Helaas duurt het dan weer zo´n twee en een half jaar voordat er opnieuw Zomerspelen gehouden worden. Dan hebben we een beetje geduld nodig! Sinds 2012 worden de Paralympische Spelen zelfs in dezelfde stad gehouden als de Olympische Spelen. Wij zetten voor jou op een rij: prachtige Zomerspelen waren er in 2016 in Rio de Janeiro in Brazilië en Winterspelen in 2014 in het Russische Sotsji. Het daaropvolgende Olympische event zijn de Olympische Winterspelen 2018 die in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang worden gehouden. In 2020 verheugen we ons dan op Olympische Zomerspelen in het Japanse Tokio. Laten we meteen nog een editie verder kijken, naar de volgende Olympische Winterspelen die in 2022 in het Chinese Peking zullen plaatshebben. De volgende Olympische Zomerspelen zullen in 2024 gaan zijn, alleen waar, dat is nog niet bekend.

Zoek jij leuke en originele hebbedingen die jou als supporter voor de Nederlandse atleten duidelijk herkenbaar maken, of wil je andere sportieve cadeaus scoren? Dan zit je helemaal goed op deze site! We maakten ter ere van de Olympische Spelen mooie categorieën cadeaus, voor jou als supporter langs de baan of voor de tv thuis of aan de bar. We dachten bovendien aan jou als je in de gelegenheid bent om af te reizen naar Tokio om er live bij te zijn. We helpen jou om op zijn oranje-bovenst op de Oranjecamping te bivakkeren. Vooruit, we houden je niet langer in spanning (want die is beter op zijn plek tijdens de wedstrijden) en starten direct met …

Olympische Spelen top cadeau Tip 1: voor jou als supporter

… zes heerlijk originele oranje-minded cadeaus. Wij zochten deze bij elkaar met twee mogelijkheden in gedachten: de mogelijkheid dat jij de Olympische Spelen live (in het land van dat moment) gaat bezoeken, òf de optie om de Spelen op tv te bekijken. Mooi dat je al deze cadeaus uiteraard ook in kunt zetten om bij jouw eigen sportclub te supporteren. Dat toont je sportief-betrokken en wordt beslist erg op prijs gesteld! Voor welk olympisch feest jij ook kiest, wij wensen je in ieder geval veel voorpret! Aha, de Nederlandse vlag! Die hoort er meteen als eerste absoluut bij! We zegen het maar even: wij gaan er voor deze olympische cadeau tips vanuit dat jij onze oranje sporters en sportteams aanmoedigt. Als jij fan bent van een atleet of team uit een ander land, dan is dat uiteraard helemaal prima. Alleen voor deze Nederlandse cadeau site … tja, oranje wat de klok slaat! Dus snel verder met deze hoofdparaplu, natuurlijk in het oranje van ons kikkerlandje en zelfs met de trotse Nederlandse leeuw erop afgebeeld. Die herkennen we van veraf! Handig ook, voor als de zon erg fel schijnt of het juist plenst van de regen en jij helaas geen plek op een overdekte tribune hebt weten te bemachtigen. Leuk én effectief dus!

Dan deze (uiteraard weer oranje) megafoon. Met dit hulpmiddel spaar jij jouw stem terwijl je toch op maximaal volume jouw helden kunt toejuichen en aanmoedigen. Er zit bovendien een sirene aan, om nog extra kabaal te maken. Trouwens, hij is ook erg leuk om tijdens Koningsdag in te zetten. Zodra de zon onder gaat, laat je met deze glowsticks net zo gemakkelijk zien voor welke natie jouw hart klopt. Deze light sticks geven na activering drie uur lang een mooi oranje licht. Ook fijn om in je auto te hebben liggen voor veiligheid tijdens pech langs de weg! Als we dan toch over auto´s praten, dan hier een oranje “touch” voor aan de zonneklep. Die van jezelf of misschien van de huurauto in je olympisch vakantieland. De oranje hoes met zwarte bies en trotse leeuw maakt van jouw voertuig meteen duidelijk in welk supporterskamp jij thuis hoort! Als laatste tippen we deze selfiestick. Gewoon omdat ie niet mag ontbreken als je aan het supporteren slaat! Voor de allermooiste fotomomenten tijdens de Olympische Spelen. Deze selfiestick maakt via bluetooth verbinding met je smartphone waardoor je niet meer afhankelijk bent van sluitertijden. Direct in het actiemoment, klik, en hebbes, die prachtige herinnering!

Olympische Spelen top cadeau Tip 2: op de oranjecamping

In deze categorie tippen we allerlei toebehoor dat soms typisch oranje-supporter laat zien, en soms “gewoon” onmisbaar is als je op de camping overnacht. Zeker als je naar verre landen gaat reizen! Lichtgewicht bepakt maar zo stabiel mogelijk, want tja, afzien tijdens de Olympische Spelen 2020 of de Olympische Spelen 2024, dat doen de atleten maar zelf, toch? Dus starten we met een super handige pop-up tent met plek voor twee personen. Staat in no-time overeind, weegt net iets meer dan 2 kilogram en biedt rondom bescherming door geïntegreerde bodem. Top! Daarin leg je dan dit opblaasbaar matras (maal twee als je met twee personen bent). Zo´n bedje weegt 1,7 kilogram, voelt zacht aan, ligt comfortabel en is ook snel weer opgeruimd. De pvc bodem helpt vocht en koude tegenhouden. Je ligt op ergonomisch verantwoorde ribbels voor de meest prettige ondersteuning in opblaasbare matrassen. Slaap lekker! Voor als je buiten wilt zitten, tippen we deze ontzettend praktische camping stoel met armleuningen. Uiteraard inklapbaar, op een stabiel frame en met een eigen uitklaptafeltje er meteen aan vast. Handig! De laatste twee tips in deze camping categorie dienen jouw elektronische gemak. Want zonder stroom komen te zitten, dat is weinig plezierig. Ook in Tokio. Daarom deze powerbank in, jawel, knaloranje! Je “plakt” deze powerbank achterop je smartphone en daarmee heb je een stevige standaard ook nog! Hartstikke praktisch en echt fijn want je moet er toch niet aan denken dat, in het heetst van de sportieve strijd, je accu plat is en je nou net dat winnende moment niet op de foto kunt zetten! En een SOS kunnen verzenden in geval van nood, is een veilig gevoel. Met een powerbank verzeker je jezelf van die noodoplossing. Als laatste tippen we deze onontbeerlijke reis-metgezel: de universele wereldstekker. Zodat je nagenoeg overal ter wereld jouw elektronische helpers kunt gebruiken.

Olympische Spelen top cadeau Tip 3: sportieve cadeaus

In deze laatste categorie tippen we een aantal erg leuke cadeaus voor de sportieveling. Of jij nu jezelf iets leuks cadeau wilt geven, of die ander die trots vertelt dat hij naar de Olympische Spelen toe reist. Of misschien organiseer jij wel een Olympische Spelen weekend voor jouw vrienden en familie, om gezellig samen naar je meest favoriete onderdelen van de spelen te kijken (verder onderaan vind je praktische tips om dat olympische feest tot een groot succes te maken). Ook voor dat geval vind je in deze cadeaus vele leuke sportieve speelmomenten of weggevertjes als blijk van waardering; voor de gasten of juist voor de gastvrouw of gastheer! Al deze cadeautips zijn gemakkelijk mee te nemen. Zoals deze HulaHoop nieuwe stijl. Verzwaard met magneten maakt hij van jouw HulaHoop moment een heuse work out. De ring is in acht delen uit elkaar te nemen en kan daardoor zelfs mee naar de sportschool of naar de Olympische Spelen 2024.

Daar doet ook dit hypermoderne springtouw graag aan mee! Op maat passend te maken, draaien de touwen oneindige rondjes met je mee. De display in het handvat houdt voor je bij hoeveel keren jij de sprong gemaakt hebt. Maar ook de verbruikte calorieën en de afstand staan genoteerd! Altijd een graag gezien cadeau is een bluetooth sportarmband. Via app gekoppeld aan jouw smartphone wordt hij jouw personal trainer. Zet ´m op! Daar past deze sport headset prima bij. Daarmee beluister jij jouw opzwepende of juist cooling down muziek heel privé. En als laatste tippen we deze sport armband om jouw smartphone gemakkelijk in mee te dragen tijdens jouw sportieve activiteiten. Maar ook ideaal tijdens een reis. Het stevige klittenband maakt het armband passend voor jouw bovenarm. Extra handig: reflecterende strepen zorgen voor extra zichtbaarheid in het donker. Veiligheid voor alles!

Hoe en wat van de Olympische Spelen

De zomerspelen laten 26 sportsoorten zien, de winterspelen leggen er nog eens 7 bovenop. Dat zijn samen duizenden atleten die met elkaar enorme sportieve prestaties laten zien. Voor veel professionele sporters is deelname aan de Olympische Spelen het meest ultieme resultaat in hun sportieve carrière. Je hebt vast wel al eens gehoord van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de spelen organiseert en zorgt voor regels en de naleving daarvan. Een evenement van een dergelijke omvang heeft behoefte aan kaders waarbinnen veilig en duidelijk gewerkt kan worden. Het IOC wil daarvoor zorg dragen. Het comité is bovendien verantwoordelijk voor de keuze van het land waar de spelen gehouden worden. Er ligt zelfs een heel officieel olympisch handvest vast waarin regels zijn beschreven. Wat je vast ook al ooit opgemerkt hebt, zijn de typische symbolen die bij de Olympische Spelen horen. Zoals de olympische vlag met de vijf in elkaar grijpende ringen in de zes kleuren waarvan er minstens eentje in de vlag van elk land gebruikt wordt. Het gaat om blauw, rood, groen, geel en zwart op een witte ondergrond. Een ander superbekend symbool is de olympische vlam. Deze vlam wordt aangestoken tijdens het openen van de Olympische Spelen en het is de bedoeling dat het blijft branden totdat het tijd is voor de slotceremonie van de spelen. Dit ritueel stamt uit de tijd van de antieke spelen. De spelen zijn namelijk in hun essentie al heel oud! Het gebeuren gaat terug naar de tijd van de Griekse oppergod Zeus en diens goddelijke familie. In die tijd, zo zegt men, werd er voor de belangrijke tempel in Olympia (vandaar de naam Olympische Spelen) een groot vuur aangestoken dat gedurende de hele spelen brandend gehouden werd. Aangestoken werd dit vuur met een soort heilig vuur, het vuur van de godin Hestia.

Tegenwoordig zien we iemand met een brandende fakkel een estafetteloop doen. Daarbij wordt deels echt lopend en deels met ander (sneller) vervoer, de fakkel door een groot aantal landen uiteindelijk naar het stadion van de Olympische Spelen van dat jaar gebracht. De laatste loper met de fakkel ontsteekt de olympische vlam. Een hele eer! Dit gebruik begon in 1928 nota bene in Amsterdam. Overigens bestaat er voor de Paralympische Spelen een eigen vlam. We zouden best graag de lijst met sportsoorten noemen, die getoond worden op de Olympische Spelen. Maar het zijn er zoooo veel, dat is niet heel leuk om hier te lezen. Daarom een dwarsdoorsnede: het gaat van atletiek, over golf en judo naar paardensport en boogschieten. Maar ook wielrennen en waterpolo, zeilen en taekwando zijn van de partij. Bij de winterspelen zijn er allerlei vormen van skieën, schaatsen in alle mogelijke soorten en bijvoorbeeld de ouds bekende sleesport skeleton en het huiveringwekkende schansspringen. In ieder geval allemaal sporten die sneeuw en ijs nodig hebben. Brrr!

Paralympische Spelen

Het derde onderdeel van de Olympische Spelen wordt gevormd door de Paralympische Spelen. Niet minder belangrijk dan winterspelen of zomerspelen, misschien wel nog wat minder bekeken. En dat is jammer, want er worden heus spectaculaire prestaties geleverd. Maatschappelijk gezien zijn deze spelen juist wel erg onder de aandacht. Het zijn Olympische Spelen waaraan atleten meedoen met een lichamelijke of visuele beperking of een hersenverlamming. Inmiddels doen er atleten mee uit zes verschillende categorieën handicaps. Op de Paralympics zien we topprestaties die ontzettende moed en doorzettingsvermogen laten zien. Deze atleten zijn minstens net zo, als niet meer nog dan de reguliere deelnemers, een inspiratie voor ontzettend veel mensen. Deze Paralympische Spelen volg je een maandje later maar in hetzelfde jaar als de Olympische Spelen. Ze zijn er dus ook in winter- en zomerversie. Sinds 1988 is dezelfde stad gastheer als die waar de Olympische Spelen worden gehouden. Belangrijk: het gaat om wat de sporters wél kunnen en niet om wat er niet meer kan. Fijn in deze tijd van perfectionisme en leven vanuit een gevoel van schaarste waardoor het altijd lijkt dat mensen “niet goed genoeg zijn”. Gestart zijn de Paralympische Spelen in 1960 met circa 400 atleten. In 2012, in London, deden er al 4200 atleten mee. Een aantal dat we beslist gaan zien stijgen bij de Olympische Spelen 2020 en al helemaal tijdens de Olympische Spelen 2024. Want de voorzieningen om mensen met een beperking te kunnen trainen voor een dergelijk hoog niveau, zullen naar verwachting alleen maar groeien. Hopelijk samen met een gevoel dat dit heel normaal is.

Eropuit met de Olympische Spelen

Zo, jij kunt voorbereid aan de slag. Misschien ga je sheerleadend met je kakelverse cadeaus op pad. Hopelijk pak jij je koffers omdat je de kans hebt om één van de locaties van de Olympische Zomerspelen of Winterspelen te bezoeken. Maar als dat er even niet in zit, dan vier jij jouw eigen olympische feestje gewoon in jouw eigen omgeving. In een leuk sportcafé bijvoorbeeld. Want als jij niet in de gelegenheid bent om één van de spelen live te bezoeken, dan wil je misschien gezellig samen met vrienden naar de uitzendingen op TV kijken. Zo´n sportcafé herken je beslist want het is vast in oranjesfeer aangekleed en extra gezellig gemaakt. Met allerlei sportieve versiersels en enorme TV schermen, voor de gelegenheid oranje gekalkte gevels en grote (opblaas) oranje attributen. Samen spanning voelen en juichen bij de grote successen van onze Nederlandse atleten en misschien samen treuren als het wat minder gelukt is. Gedeelde smart is tenslotte halve smart!

En voor als jij thuis de perfecte olympische avond / weekend wilt maken …

… hebben wij zoals beloofd een aantal praktische tips om jouw olympische feest helemaal top te maken:

Uitnodiging

Zorg voor een supermooie uitnodiging (sportthema ligt voor de hand) en stuur ze vroeg genoeg weg.

Faciliteiten

Zorg voor een groot scherm. TV of screen, kan binnen of buiten. Ga je heel veel gasten hebben en/of kan er zowel binnen als buiten gekeken worden? Plaats meerdere schermen, als je ook naar buiten wilt, zet er dan eentje buiten. Denk eraan om voor genoeg zitplaatsen te zorgen, want je wilt de spelen vast een beetje ontspannen kunnen bekijken.

Inspiratie

Oranje thema is troef, met rood-wit-blauw en leeuwen erbij. Onze cadeautips geven je alvast inspiratie en artikelen. Maak foto´s en eventueel achteraf een fotoboek. Een blog of dergelijke is natuurlijk ook een moderne variant.

Stemming

Maak stemming, ook voor begin van de wedstrijden en in eventuele pauzes. Denk daarbij ook aan leuke muziek, eventueel met karaoke. Samen het volkslied mee joelen! Zorg voor meer dan voldoende hapjes en drankjes (en glazen) en spreek goed af wie waarvoor zorgt die avond. Misschien een bier tap regelen?

Stoom afblazen

Voor in de pauze of gewoon tussendoor (stoom afblazen, of als het even niet spannend is): sportieve spelletjes in de tuin of eventueel in de buurt. Pleintje op straat, in achtertuin, net wat er kan. Onze cadeautips lieten al een aantal keuzes zien zoals springtouw en HulaHoop.

Vergeet de kids niet

Nodig jij kinderen uit? Zorg voor hen! Kijk voor tips bij de informatie over Kinderfeestjes (je komt er eenvoudig via de navigatiebalk aan je linker zijde). Dingen als voldoende drinken, oppas erbij, spelletjes met toezicht etc. zijn dan belangrijk.

Wij wensen jou een fantastische tijd van olympische omvang!

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links